Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Prahe otvorili prvé 3D parkour ihrisko na svete

Napísal Róbert Bosák, 04.10.2021

Susedné Česko má na konte ďalší významný zápis do dejín architektúry, po dlhšom čase opäť aj s celosvetovým prvenstvom. V ich metropole bolo totiž minulý týždeň slávnostne otvorené unikátne 3D parkour ihrisko.

 

Nové parkour ihrisko v Prahe nie je prvým 3D projektom, ktorý bol v Česku navrhnutý, resp. zrealizovaný. Žiadny z doposiaľ predstavených návrhov, ktorý zahŕňa realizáciu technikou 3D tlače, sa však nezaoberal výstavbou ihriska určeného pre priaznivcov parkouru. Novootvorený projekt v časti Praha 11 sa tak stal unikátom, aký by sme v Česku a zároveň vo svete hľadali márne.

Zdroj: archiweb.cz

 

Ihrisko bolo vytlačené za 10 hodín

 

Autori projektu vsadili na 3D tlač z viacerých dôvodov. Jedným z nich je rýchlosť výstavby, ktorá je pre diela realizované špeciálnymi 3D tlačiarňami typická. Výnimkou nebolo ani 3D ihrisko vo Voľnočasovom areáli Kupeckého, ktorý je od 30. septembra rozšírený o unikátnu športovú plochu. Ihrisko s kruhovým pôdorysom, ktorého priemer dosahuje 14 metrov, bolo vybudované za 10 hodín.

Zdroj: vecerni-praha.cz

 

3D tlač výrazne zvýšila bezpečnosť

 

Ďalším dôvodom, pre ktorý sa autori návrhu rozhodli pre 3D tlač, bol dôraz na bezpečnosť celého ihriska. Tá je pri parkoure obzvlášť dôležitá, čo potvrdzujú aj návrhy iných ihrísk vo svete. To pražské ponúka 14 cvičebných prvkov prepojených oceľovými trúbkami, ktoré sú práve vďaka 3D tlači zrealizované bez ostrých hrán. Steny jednotlivých prvkov sú vystužené recyklovanou betónovou vrstvou, ktorá ich ešte viac spevnila.

Zdroj: vecerni-praha.cz

 

Nové 3D ihrisko nie je určené len pre priaznivcov parkouru. Jednotlivé prvky boli upravené tak, aby slúžili aj na bežné posilňovacie cviky. Vďaka dôrazu na bezpečnosť je prístupné aj deťom vo veku od 10 rokov, no bez sprievodu rodičov alebo iných starších osôb sa na ňom môžu zdržiavať len návštevníci starší ako 15 rokov.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: archiweb.cz, vecerni-praha.cz