Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Petřínska rozhľadňa v Prahe oslávila 130. narodeniny

Napísal Róbert Bosák, 23.08.2021

V susednom Česku nájdeme množstvo vyhliadkových veží, ktoré ponúkajú viac ako len ďalekosiahle výhľady. Príkladom je aj rozhľadňa na pražskom Petříne, ktorá sa okrem výšky a zaujímavého dizajnu môže pochváliť aj bohatou históriou.

 

Vysoká kovová rozhľadňa na pražskom kopci Petřín ponúka skvelé výhľady (nielen) na českú metropolu celých 130 rokov. Preslávená stavba, ktorá je jedným zo symbolov Prahy, dovŕšila tento vek minulý piatok. Petřínska rozhľadňa sa tak radí medzi najstaršie vyhliadkové veže v Česku.

Petřínska rozhľadňa, Zdroj: bohemia-apartments.com

 

Petřínska rozhľadňa v Prahe a príbeh jej vzniku

 

Za vznikom 58,7 m vysokej rozhľadne stojí iniciatíva členov Klubu českých turistov. Tí sa rozhodli pre realizáciu po absolvovaní prehliadky Eiffelovej veže v Paríži. Dominanta mesta na Seine ich očarila natoľko, až prišli s nápadom vybudovať stavbu s podobným vzhľadom aj v Prahe. Od mesta sa im podarilo získať pozemok na kopci Petřín v časti Malá Strana, kde sa v marci 1891 začala podľa návrhu architekta Vratislava Pasovského budovať kovová veža s 299 schodmi.

Petřínska rozhľadňa, Zdroj: praguecitycamera.net

 

Rozhľadňa Petřín bola otvorená 20. augusta 1891

 

Výstavba rozhľadne netrvala dlho. Po niekoľkých mesiacoch sa stavebné a konštrukčné práce ukončili, takže nová vyhliadková veža sa mohla pri príležitosti Zemskej jubilejnej výstavy slávnostne otvoriť ešte pred koncom leta. Udialo sa tak práve pred 130 rokmi, konkrétne 20. augusta 1891. Hneď v tento deň si z výšky vyše 50 metrov užili výhľady aj prví návštevníci, s čím sa začala písať dlhoročná história jednej z najnavštevovanejších vyhliadkových veží v celom Česku.

Petřínska rozhľadňa, Zdroj: babycityguide.com

 

Veža prežila 130 rokov aj napriek nepriaznivým okolnostiam. Prvú veľkú skúšku podstúpila v roku 1938, kedy v jej vrcholovej časti vypukol požiar. Ten sa však podarilo rýchlo uhasiť a poškodenú časť stavby opraviť, takže rozhľadňa bola čoskoro opäť prístupná. Druhá väčšia skúška ju čakala o rok, kedy sa Hitler pri návšteve Prahy zmienil o jej búraní. K tomuto kroku ale nikdy neprišlo, takže veža je napriek uzatvoreniu v rokoch 1979-1991 verejnosti prístupná aj po 130 rokoch od jej výstavby.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: bohemia-apartments.com, praguecitycamera.net, babycityguide.com