Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Prvé 3D mosty na svete z ocele a betónu

Napísal Róbert Bosák, 19.08.2021

Výstavba pomocou 3D tlače má na konte ďalšie úspechy. Tentoraz sa jedná o významné celosvetové prvenstvá, ktoré rozšírili záber rýchlo sa rozvíjajúcej stavebnej techniky. Po najnovšom sa pomocou 3D tlače vybudovali prvé mosty z ocele a betónu.

Zdroj: zaha-hadid.com/Naaro


Prvé pokusy o realizáciu mostov pomocou techniky 3D tlače prebehli už dávnejšie. Niektoré projekty, pri ktorých bola použitá takáto stavebná metóda, sa dokonca podarilo dotiahnuť do úspešného konca. Žiadny z nich sa však nemôže pochváliť konštrukciou, ktorá by bola 100 % zhotovená 3D tlačou, ako je tomu pri 2 nových mostoch z betónu a ocele.

Zdroj: mx3d.com


Prvý betónový 3D most - Benátky

 

Oficiálne prvý 3D most, pri ktorého realizácii boli použité výhradne iba 3D betónové tvárnice bez malty alebo inej výstuže, sa nachádza v talianskych Benátkach. Striatus, ako je 3D most pomenovaný, je vystavený v záhrade Giardini della Marinaressa, kde bude pri príležitosti tohtoročného Bienále architektúry vystavený do novembra. Navrhnutý bol tímom dizajnérov a architektov z rôznych ateliérov, ktorí sa spojili pod hlavičkou Zaha Hadid Architects, aby prezentovali praktickú aj estetickú stránku týchto typov mostných stavieb. Práve 12-metrové dielo z Benátok je akýmsi prototypom, ktorý odhaľuje možnosti 3D tlače mostov.

Zdroj: zaha-hadid.com/Naaro

 

Prvý oceľový 3D most - Amsterdam

 

Druhé z prvenstiev sa ušlo oceľovému mostu, ktorý bol nedávno sprístupnený v holandskom Amsterdame. Ide o jednu z mála úspešne dokončených 3D stavieb, ktoré sa postavili z ocele vyrobenej 3D tlačou. Na 12,5-metrový most s celkovou hmotnosťou 6 ton sa použilo až 4,5 tony takéhoto materiálu. Aj vďaka tomu je most spájajúci 2 brehy promenády pri mestskom kanáli v centre Amsterdamu schopný uniesť až 19-tonovú záťaž, čo potvrdzuje predpoklady o vysokej kvalitatívnej úrovni takýchto oceľových 3D stavieb.

Zdroj: mx3d.com

 

Oba projekty splnili očakávania, čo by malo byť dostatočným motívom na prípravu ďalších podobných návrhov. Obzvlášť pozitívnym impulzom pre rozvoj výstavby pomocou techniky 3D tlače je amsterdamský most z ocele. 3D tlač oceľových stavieb je totiž zatiaľ stále v tieni tých betónových, čo sa aj vďaka kvalite amsterdamského diela postupne môže začať meniť.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: zaha-hadid.com/Naaro, mx3d.com