Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

3D lampa z pomarančových šupiek

Napísal Róbert Bosák, 27.07.2021

Rýchla a lacná výroba, ktorá prispieva k redukcii potravinárskeho odpadu. Aj takto je prezentovaný jeden z najnovších produktov istej talianskej firmy, ktorá sa snaží vniesť na trh celkom nový druh bytových svietidiel.

Ohmie, Zdroj: ohmie-krilldesign.net

 

S pokusom o „revolúciu“ na trhu s bytovými svietidlami prichádza spoločnosť Krill Design. Práve jej dizajnéri predstavili unikátnu lampu, ktorá vzbudila pozornosť celkom neobvyklým prevedením. Neobvyklý je najmä materiál, ktorý sa používa na výrobu tohto bytového doplnku. Celkom bežný nie je ani výrobný postup, pri ktorom zohráva kľúčovú úlohu 3D tlač.

Ohmie, Zdroj: ohmie-krilldesign.net

 

3D lampa z pomarančových šupiek

 

Stolná lampa od talianskej spoločnosti Krill Design bola verejnosti predstavená pod názvom Ohmie. Jej názov o novom modeli veľa nenapovedá, samotný vzhľad lampy však áno. Už na prvý pohľad vidno, že bytový doplnok je zhotovený z materiálu, pri ktorého výrobe sa použili pomarančové šupky. Tie sa do výslednej podoby, ktorou je unikátna stolná lampa, spracovali technikou 3D tlače. Práve tá umožnila prísť s nezvyčajným dizajnom, ktorý robí zo stolnej 3D lampy jedinečné dielo plniace nielen praktickú, ale aj estetickú funkciu.

Ohmie, Zdroj: 3dnatives.com

 

Proces výroby stolnej lampy Ohmie:

 

- na výrobu 1 lampy sa používajú 2 pomarančové šupky

- šupky sú získané z použitého potravinárskeho odpadu

- najprv sa vysušia a vysušené pomelú na drobný prášok

- prášok sa následne zmieša s rastlinným biopolymérom

- pripravená zmes sa potom extruduje do formy vlákien

- vlákna sa tepelne roztavia a 3D tlačou spracujú do špirálovej štruktúry

- špirálové štruktúry sú následne pripravené na zhotovenie stolnej lampy

Ohmie, Zdroj: wired.co.uk


Stolná 3D lampa je kompostovateľná

 

Kombinácia materiálu a výrobného procesu sa podpísala pod to, že lampa bude po ukončení jej používania kompostovateľná. Nový 3D model Ohmie tak neplní iba praktickú a estetickú funkciu, ale zároveň prispieva k šetrnejšiemu prístupu pri výrobných procesoch. Pripravovaná sériová výroba svietidla s LED žiarovkou, ktorá vyžaruje svetlo s intenzitou 70-90 lúmenov, tak môže priniesť talianskym výrobcom úspech aj kvôli udržateľnosti, ktorá je v dnešnej dobe čoraz viac žiadaná.

Ohmie, Zdroj: ohmie-krilldesign.net

 

Prekážkou k väčšiemu úspechu by mohla byť akurát cena. Tá má po uvedení svietidla na trh dosahovať 99 €, čo je na malú stolnú lampičku dosť. O niečo lacnejšie si ju môžu zaobstarať záujemcovia, ktorý si netypický 3D doplnok predobjednajú v rámci prebiehajúcej kampane na Kickstarteri, kde sa aktuálne predáva za 72 €.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: ohmie-krilldesign.net, 3dnatives.com, wired.co.uk