Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Indii sa v priebehu roka dokončí nová budova parlamentu

Napísal Róbert Bosák, 10.01.2022

CNN ju zaradila medzi najočakávanejšie projekty tohto roka. Napriek tomu je terčom obrovskej kritiky, ktorá má viacero dôvodov. Indická vláda však projekt novej budovy parlamentu obhajuje a pomaly sa začína pripravovať na ukončenie výstavby.

 

Indickí poslanci už roky pracujú v starej budove, ktorá sa začala stavať ešte v 20. rokoch 20. storočia pod taktovkou britského guvernéra lorda Irwina. Zhruba 100-ročný komplex údajne nespĺňa priestorové ani kvalitatívne požiadavky na moderné reprezentatívne sídlo, čo viedlo k iniciatíve postaviť celkom novú budovu parlamentu. Tá má už kus práce za sebou. Zvyšná práca sa ukončí v priebehu tohto roka.

Zdroj: thebetterindia.com

 

Nová budova ako súčasť premeny centra mesta

 

Indický premiér, ktorý je jedným z hlavných iniciátorov výstavby novej parlamentnej budovy, pristúpil k tomuto projektu v rámci snahy o premenu centrálnej časti hlavného mesta. Indická metropola tak nadobudne vynovenú podobu, ku ktorej prispeje aj sídlo zákonodarného zboru. To sa buduje v úplnom strede centra, kde postupne rastie elegantná budova s trojuholníkovým pôdorysom, ktorý má odkazovať na tzv. posvätnú geometriu viacerých náboženstiev.

Zdroj: constructionreviewonline.com 


Vysoké náklady a výstavba aj počas lockdownu

 

Samotný nápad výstavby nového parlamentného sídla si kritiku nevyslúžil. Tá sa začala kopiť po tom, čo bola verejnosti oznámená výška nákladov na realizáciu. Indická vláda na výstavbu vyčlenila zo štátneho rozpočtu v prepočte vyše 100 mil. USD, čo je podľa mnohých expertov precenená investícia. Olej do ohňa ešte prilial priebeh výstavby, ktorá pokračovala napriek epidemiologickým opatreniam aj počas lockdownu. Vláda sa pokúsila utíšiť kritikov odôvodnením, že ide o neodkladnú záležitosť, no tým si poštvala ešte viac ľudí.

Zdroj: thehindu.com

 

Darček k 75. výročiu získania nezávislosti Indie

 

Napriek kritike verejnosti a opakovaným reštrikciám je výstavba budovy parlamentu v plnom prúde. Pôvodný plán ukončenia realizácie sa tak zrejme podarí naplniť včas. S kolaudáciou a slávnostným otvorením nového parlamentného sídla v roku 2022 sa počítalo už pri spustení výstavby. Práve v tomto roku sa oslávi 75. výročie vyhlásenia nezávislosti Indie, ktorým sa krajina vymanila spod britského vplyvu. Nová budova, ktorá nahradí súčasné sídlo postavené ešte v období britskej správy krajiny, sa tak zároveň stane akýmsi symbolom nezávislej Indie.

Zdroj: theweek.in

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: thebetterindia.com, constructionreviewonline.com, thehindu.com, theweek.in