Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Výstavba a prevádzka budov môže za 40 % zo všetkých skleníkových plynov

Napísal Róbert Bosák, 04.01.2022

Snaha o presadenie environmentálnej agendy sa už dlhšie dotýka aj oblasti stavebníctva a developmentu. Práve táto oblasť je zodpovedná za vysoký podiel z celkového množstva skleníkových plynov a podľa štúdií patrí k najväčším znečisťovateľom ovzdušia.

Zdroj: breeam.com

 

O negatívnom dopade výstavby nových budov a ich následnej prevádzke sa zmieňuje viacero odborných štúdií. Jednou z najnovších je správa spoločnosti Deloitte, ktorá sa opäť zamerala na monitorovanie vplyvu stavebného sektora a prevádzky budov na životné prostredie. Údaje z najnovšej štúdie nie sú žiadnym prekvapením. Viacerí experti predpovedali správne, že táto oblasť má na svedomí viac ako tretinu z celkového množstva skleníkových plynov.

Zdroj: buildings.com

 

40 % zo všetkých skleníkových plynov

 

Ťažba surovín, spracovanie stavebných materiálov, výstavba budov so zásahom do prostredia, spotreba energie pri ich prevádzke či odpad produkovaný pri demolácii. Nielen to je súčasťou výstavby, ktorá má značný dopad na rôzne elementy životného prostredia. Jeden z najväčších dopadov súvisí práve s množstvom skleníkových plynov. Výstavba a prevádzka budov sa podľa spoločnosti Deloitte podieľa na ich celosvetovej produkcii až 40 % podielom, ktorý sa má podľa predpovedí ešte zvýšiť.  

 

40 % z celkovej spotreby energie vo svete

 

Niekoľko alarmujúcich čísel pridáva k údajom zo správy od Deloitte aj Rada pre ekologické budovy USA. Tá nedávno zverejnila prognózu, podľa ktorej sa podiel emisií produkovaných pri výstavbe a prevádzke budov do roku 2030 zvýši o 1,8 %. K prognóze dodala aj údaj o 40 % podiele z celkovej spotreby energie vo svete, ktorý sa má zvyšovať aj napriek moderným „zeleným“ riešeniam využívaným v čoraz väčšom počte budov.

 

Vyše  spotreby prírodných materiálov

 

Nepriaznivými číslami, ktoré poukazujú na dopady výstavby a prevádzky budov, nešetrí ani Worldwatch Institute. Odborníci z tohto inštitútu nedávno predstavili údaje sledujúce podiel spotreby prírodných materiálov v stavebníctve z celkovej globálnej spotreby. Kvôli výstavbe budov sa vyťaží 40 % z celkového množstva prírodných štrkov, pieskov a kameňov. Len o niečo lepšie je na tom drevo ťažené za účelom zisku stavebného materiálu. Výstavba budov má na svedomí 25 % podiel z celkového množstva vyťaženého surového dreva.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: deloitte.com, dw.com

Zdroj foto: breeam.com, buildings.com