Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Bratislave je 113 brownfieldov s plochou vyše 500 hektárov

Napísal Róbert Bosák, 12.06.2023

Revitalizácia budov a ich okolia, oživenie opustených priestorov, šetrnejšia výstavba. Aj tieto plusy prináša premena brownfieldov na nové funkčné projekty. Na území hlavného mesta sa ich nachádza 113. Ich plocha zaberá viac ako 500 hektárov.

 

113 opustených lokalít s plochou 580 hektárov

 

Mesto Bratislava radí medzi brownfieldy opustené územia s výmerou nad 0,5 ha, na ktorých stoja prázdne alebo chátrajúce stavby nevyužívané dlhšie ako 2 roky. Podľa tejto metodiky ich autori novej Urbanistickej štúdie brownfieldov na území hlavného mesta narátali v priebehu minulého roka 113. Celková plocha týchto území, na ktorých sa nachádzajú aj bývalé sklady, materské školy či priemyselné objekty, dosahuje 580 hektárov.

Mapa brownfieldov v Bratislave, Zdroj: mib.sk/Geoportál

 

Počet brownfieldov v Bratislave mierne klesol

 

Počet brownfieldov narátaných pri minuloročnom mapovaní takýchto lokalít sa v porovnaní s predchádzajúcou štúdiou z roku 2019 znížil. Vtedy sa ich na území Bratislavy nachádzalo 131. Väčšia bola aj ich celková plocha, ktorá dosahovala 629 hektárov. O vyše 20 hektárov sa zmenšila vďaka tomu, že v nasledujúcich 3 rokoch zo zoznamu brownfieldov vypadlo 39 lokalít, ktoré prešli premenou a našli si nové uplatnenie. Vyše dvadsiatka ďalších území do tohto zoznamu pribudla.

 

Možnosť ďalšieho rozvoja opustených lokalít

 

39 oživených brownfieldov z rokov 2019-2022 potvrdzuje, že opustené budovy a územia, na ktorých stoja, môžu nájsť nové uplatnenie. V prípade polovice bratislavských brownfieldov je táto možnosť ešte vyššia kvôli ich polohe vo vnútornej časti hlavného mesta. Mnohé z nich sú situované v blízkosti centra Bratislavy, prípadne sú vďaka kvalitnej infraštruktúre na centrum dobre napojené. To zvyšuje potenciál ich konverzie na bytové domy, nákupné strediská alebo administratívne objekty.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: mib.sk

Zdroj foto: mib.sk/Geoportál