Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

SNM vyhlásilo súťaž na prípravné práce k obnove Krásnej Hôrky

Napísal Róbert Bosák, 24.06.2021

Prešlo už 9 rokov, čo na Krásnej Hôrke vypukol požiar. Ten zničil časť hradu aj zbierok v jeho interiéri. Hneď na to sa začalo hovoriť o rozsiahlej obnove vzácnej pamiatky. Tú by ale potrebovala aj v prípade, ak by k požiaru nedošlo.

 

Požiarom poškodené hradby a expozície už majú podstatnú časť sanácie za sebou. Renovačné práce na Krásnej Hôrke však ani zďaleka nie sú na konci. Hrad aj priestor v podhradí musí podstúpiť ďalšie fázy obnovy. Tie by mali začať čo najskôr po výbere víťaza verejnej súťaže, ktorú zverejnilo Slovenské národné múzeum (SNM).

 

Zákazka na prípravné práce za 740 000 €

 

Víťaz verejnej súťaže získa lukratívnu zákazku za necelých 740 000 €. Tá má byť rozdelená na 2 časti v závislosti od miesta realizácie prác. V rámci prvej časti sa plánuje vyčistiť horný hrad aj s nádvoriami, vykonať sanáciu hradieb aj kaplnky či odvodniť piate nádvorie. Cena za tieto práce dosiahne takmer 600 000 €, pričom hotové by mali byť za 15 mesiacov. V druhej časti sa budú vykonávať čistiace a revitalizačné práce v priestore podhradia za vyše 140 000 €.

Krásna Hôrka, Zdroj: govisity.com 


Záujemcovia o zákazku majú čas do 12. júla

 

Zhotoviteľ zákazky na prípravné práce k obnove hradu vzíde zo spomínanej súťaže, ktorá je už zverejnená vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie. Záujemcovia o túto zákazku tak môžu predkladať svoje ponuky. Čas na zapojenie do verejnej súťaže majú do 12. júla, kedy SNM uzavrie príjem ponúk a prejde k výberu vhodného zhotoviteľa.

Krásna Hôrka, Zdroj: medievalheritage.eu


Zrealizované prípravné práce majú prispieť k urýchleniu celej obnovy Krásnej Hôrky. Tá by sa mala po rokoch konečne sprístupniť. Ministerstvo kultúry už avizovalo, že k opätovnému otvoreniu hradu by mohlo prísť do roku 2024.  

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: govisity.com, medievalheritage.eu