Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Saudská Arábia buduje najväčšiu elektráreň na výrobu zeleného vodíka

Napísal Róbert Bosák, 29.12.2022

Krajina z Arabského polostrova pokračuje v zbieraní svetových prvenstiev. Aktuálne pracuje na získaní titulu krajiny s najväčšou elektrárňou na výrobu zeleného vodíka.

 

Obrovská vodíková elektráreň sa buduje v rámci realizácie megalomanského projektu Neom. Jeho výsledkom bude rozľahlé futuristické mesto, ktoré má byť novým turistickým centrom celého kráľovstva. Zároveň má byť príkladom udržateľného smart mesta využívajúceho 100 % zelenej energie. K dosiahnutiu tohto cieľa prispeje najväčšia svetová elektráreň na výrobu zeleného vodíka.

Neom, Zdroj: Facebook - Discoverneom

 

Až 650 ton vodíka za deň

 

Veľkosť a výkon elektrárne umožní vodíkovej továrni pracujúcej na plné obrátky vyrobiť viac ako 600 ton vodíka za deň. Predbežné odhady počítajú s dennou produkciou 650 ton, ktorá sa môže dodatočne zvýšiť ešte o niekoľko desiatok ton. Vyrobený vodík sa okrem iného použije aj na výrobu tzv. zeleného amoniaku. Jeho ročná produkcia by mala dosiahnuť okolo 1,2 mil. ton.

 

Prvá a zároveň najväčšia

 

V súčasnosti nie je vo svete prevádzkovaná žiadna elektráreň, ktorá by vyrobila viac zeleného vodíka, ako má vyprodukovať zariadenie v Saudskej Arábii. Futuristické  mesto využívajúce 100 % energie z obnoviteľných zdrojov dokáže zo slnečnej a veternej energie vyrobiť 4 GW elektriny za rok. Kapacita všetkých inštalovaných zariadení na výrobu zeleného vodíka bude približne polovičná. Z vodíkovej továrne to urobí prvú elektráreň tohto druhu na svete, ktorej ročná produkcia sa bude počítať v gigawattoch.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: Facebook - Discoverneom