Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

SAE zavedú novú korporátnu daň, Dubaj ako daňový raj to ohroziť nemá

Napísal Róbert Bosák, 14.02.2022

Očakávaný krok, o ktorom sa v zákulisí šepkalo už pár mesiacov, sa stane realitou. SAE už totiž verejne ohlásili zavedenie novej korporátnej dane. Stane sa tak vôbec prvýkrát, čo budú firmy pôsobiace v krajine zdaňovať svoje príjmy.

Dubaj, Zdroj: Getty Images – Richard Geoffrey

 

SAE sú stredobodom aktivít mnohých zahraničných spoločností práve kvôli nulovým daniam. Týka sa to hlavne Dubaja, ktorý je vďaka tolerantnej daňovej politike dlhodobo považovaný za daňový raj. O túto pozíciu by nemal prísť ani po zavedení novej korporátnej dane, ktorá je podľa miestneho rezortu financií hotovou vecou. Mnohých spoločností sa však jej zavedenie nedotkne. Pre iné bude iba miernou komplikáciou, ktorá ich podnikanie vážnejšie neohrozí.

Dubaj, Zdroj: escape.com.au

 

Sadzba novej dane bude „iba“ 9 %

 

SAE pristúpia k zavedeniu novej korporátnej dane z viacerých dôvodov. Okrem snahy o širšiu diverzifikáciu štátnych príjmov, ktoré už nemajú plynúť iba z ropy a z turizmu, sa zástupcovia krajiny snažia priblížiť k bežným medzinárodným daňovým štandardom. Ich súčasťou býva aj takáto firemná daň, ktorá sa v SAE doposiaľ neplatila. Nulové dane pre firmy sa ale v krajine čoskoro stanú minulosťou. Miestny rezort financií totiž pripravil novú 9 % daň pre firmy.

 

Len pre bohaté právnické osoby

 

Pripravovanú 9 % daň nebudú platiť všetky firmy, ktoré v SAE podnikajú. Nová korporátna daň sa bude týkať iba právnických osôb s vysokými príjmami. Pre vznik daňovej povinnosti bude kľúčová ročná príjmová hranica na úrovni 375 000 dirhamov, čo je v prepočte zhruba 90 230 USD. Spoločnosti, ktorých ročné príjmy túto stanovenú hranicu neprekročia, budú od platenia dane oslobodené.

 

13 mld. USD do štátneho rozpočtu

 

Keďže firiem s príjmami presahujúcimi stanovenú príjmovú hranicu aktuálne v SAE podniká mnoho, rezort financií si od zavedenia korporátnej dane sľubuje výrazné zvýšenie príjmov do štátneho rozpočtu. Podľa predbežných prognóz by malo ísť o ročnú čiastku na úrovni 13 mld. USD. Tá sa do štátnej kasy dostane najskôr až za rok 2024. Nová daň má byť totiž zavedená s účinnosťou od polovice roka 2023, takže prvý rok po jej zavedení sa rozpočet SAE obohatí zhruba o polovicu očakávaných príjmov.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: Getty Images – Richard Geoffrey, escape.com.au