Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Prvé riečne chránené územie na Slovensku

Napísal Róbert Bosák, 06.04.2023

Slovensko nemalo 30 rokov žiadne riečne chránené územie. Prvá oblasť s týmto druhom ochrany bola vyhlásená až v tomto roku. Premiérový štatút bol udelený časti rieky Hron v obci Hronský Beňadik.

 

Historicky prvým riečnym chráneným územím v SR sa stalo Beňadické alúvium Hrona. Ide o chránené územie v katastri Hronského Beňadika, ktoré si na základe VZN vyhlásila obec sama. Umožnila jej to aktuálne platná legislatíva, podľa ktorej má akákoľvek slovenská obec právo vyhlásiť vo svojom katastri na pozemku vo vlastníctve obce alebo na iných pozemkoch po dohode s ich vlastníkmi obecné chránené územie.

Zdroj: mapio.net

 

Ochrana pred reguláciou a stavebnými zásahmi

 

Hlavným cieľom vyhlásenia riečneho chráneného územia je ochrana vodného toku pred jeho reguláciou formou prehradenia alebo pred inými stavebnými zásahmi. Beňadické alúvium Hrona tak bude chránené pred výstavbou vodnej elektrárne pozdĺž celého chráneného úseku rieky v katastri Hronského Beňadika. Štatút ochrany sa nevzťahuje len na samotný tok rieky, ale aj na brehy a okolitý pobrežný porast.

 

Zákazy a ich rozsah určuje vyhlasovateľ územia

 

Na obecnom chránenom území nie je „pánom“ štát, ale samotná obec. Samospráva určuje, čo bude na danom území zakázané, resp. povolené. Predstavitelia obce vyhlasujú všetky zákazy po dohode so zainteresovanými stranami. V prípade Beňadického alúvia Hrona ide o Štátnu ochranu prírody SR, Slovenský rybársky zväz a Slovenský vodohospodársky podnik, ktorý je správcom vodného toku. Každá z týchto strán poskytla súhlas pri vyhlásení prvého riečneho chráneného územia na Slovensku.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: TASR-tasr.sk, obechronskybenadik.sk

Zdroj foto: mapio.net