Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Na Morave vznikne nová chránená krajinná oblasť

Napísal Róbert Bosák, 14.03.2023

Viac ako 20-členný zoznam chránených krajinných oblastí v ČR sa opäť rozšíri. 27. oblasťou s týmto ochranným štatútom sa stane tzv. Soutok na Břeclavsku. Prírodný areál so vzácnymi lužnými lesmi má byť v budúcnosti vyhlásený aj za národný park.

 

Na vyhlásenie Sútoku Dyje a Moravy za chránenú krajinnú oblasť sa hľadala politická vôľa vyše 30 rokov. Územie situované pri česko-slovensko-rakúskom pohraničnom trojuholníku si tento štatút zaslúži svojou atraktivitou, unikátnosťou aj druhovou rozmanitosťou. Moravská Amazónia, ako je oblasť s takmer nedotknutou prírodou kvôli podobnosti charakteru porastu miestnych pralesov nazývaná, má tento štatút nadobudnúť ešte v priebehu tohto roka.

Zdroj: brnodaily.com – JMK

 

Najväčší prírodný areál s lužnými lesmi v strednej Európe

 

Ochranári a prírodovedci volajú po zaradení Soutoku na Břeclavsku do zoznamu chránených krajinných oblastí z viacerých dôvodov. Jedným z nich je snaha o celoplošnú ochranu územia, ktoré je z hľadiska celkovej rozlohy najväčším prírodným areálom s lužnými lesmi v strednej Európe. Ochrana územia je žiaduca aj kvôli pestrej druhovej rozmanitosti a starším dubovým porastom, ktoré si kvôli ich úbytku vyžadujú zvýšenú pozornosť.

 

Z národných prírodných rezervácií až k národnému parku

 

Prírodný areál, ktorý sa rozprestiera na pozemkoch Lesov ČR, je dnes chránený iba čiastočne. V oblasti sútoku sú 2 menšie národné prírodné rezervácie, ktorých cieľom je ochrana lužných lesov. Oblasť bola zároveň zaradená do sústavy Natura 2000, ktorú tvoria chránené prírodné lokality európskeho významu. Vyhlásením za chránenú krajinnú oblasť sa miera jej ochrany ešte zvýši. Udiať sa tak má približne do 3 až 4 mesiacov, počas ktorých sa vybavia praktické a administratívne záležitosti. Moravské územie má disponovať štatútom CHKO len dočasne. Celá oblasť má byť v budúcnosti vyhlásená za nový národný park.

Zdroj: brnenska.drbna.cz

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: brnodaily.com – JMK, brnenska.drbna.cz