Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Albánsku rieku ochráni pred výstavbou hydroelektrární štatút národného parku

Napísal Róbert Bosák, 20.03.2023

Plány na výstavbu niekoľkých nových vodných elektrární v Albánsku sú minulosťou. Projekty stavebných a energetických firiem prekazil vznik nového národného parku. Štatút s najvyšším stupňom ochrany získala rieka Vjosa.

 

Rieka dlhá viac ako 240 km patrí k posledným divokým vodným tokom na starom kontinente, ktoré neprešli väčšou reguláciou formou výstavby priehrad alebo vodných elektrární. Zmeniť to mala iniciatíva albánskej vlády, ktorá chcela na Vjose vybudovať niekoľko hydroelektrární. Od zámeru, ktorý bol predstavený ako jedno z opatrení proti rastúcim cenám energií, napokon ustúpila. Po nedávnom rozhodnutí vládneho kabinetu sa plány na výstavbu vodných elektrární na rieke tečúcej z Grécka cez Albánsko do Jadranského mora rozplynuli úplne.

Zdroj: balkanrivers.net

 

Rozloha národného parku vyše 12 000 ha

 

Po udelení štatútu národného parku nebude výstavba priehrad či hydroelektrární umožnená na žiadnom z úsekov rieky Vjosa. Chránené územie sa rozprestiera v okolí celého toku albánskej časti rieky, ktorá preteká 3 albánskymi krajmi VlorëFier a Gjirokastër. Nový národný park tak pretína celé Albánsko a dokopy zaberá 12 700 hektárov z jeho územia. Časť z neho tvoria prítoky Vjosy, ktorých územie takisto spadá do ochranného pásma.

Zdroj: riverwatch.eu

 

Prvý národný park tohto druhu v Európe


Ochrana povodia riek a ich okolitých území štatútom národného parku nie je v Európe ničím  ojedinelým. Nový albánsky národný park je však označovaný ako prvý svojho druhu. Jedná sa o oblasť, v ktorej sa kladie zvýšený dôraz na ochranu samotnej rieky a jej vodného bohatstva. Vjosa o takýto štatút bojovala v kampani vedenej domácimi aj zahraničnými mimovládnymi organizáciami, ktoré podporoval aj herec Leonardo DiCaprio. Kampaň bola úspešná a rieka získala najvyšší stupeň ochrany garantovaný štátom.

Zdroj: riverwatch.eu

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: balkanrivers.net, riverwatch.eu