Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Prvá kancelárska budova v Austrálii so solárnou fasádou

Napísal Róbert Bosák, 14.10.2022

Solárne fasády sa už dávnejšie stali súčasťou budov. Postupne si nachádzajú uplatnenie aj pri výstavbe veľkých administratívnych centier. Prvú kancelársku budovu s takouto fasádou bude mať aj Austrália. 

 

Austrália patrí dlhodobo medzi lídrov v oblasti výroby elektriny zo solárnej energie. Na prvú kancelársku budovu so solárnou fasádou však stále čaká. Zmeniť to má projekt 550 Spencer, ktorý obohatí panorámu mesta Melbourne. 8-podlažný administratívny komplex je aktuálne rozostavaný a približne v polovici budúceho roka sa má stať prvou kancelárskou budovou so solárnou fasádou v krajine.

550 Spencer, Zdroj: amazingarchitecture.com

 

Viac ako 1000 integrovaných solárnych panelov

 

Na realizáciu solárnej fasády 8-podlažnej stavby bude potrebných niekoľko stoviek solárnych panelov. Podľa návrhu z dielne austrálskej firmy Kennon ich má byť až 1182, pričom väčšina z nich má byť koncentrovaná na severnej strane administratívneho centra. Všetky panely majú byť integrované do budovy v podobe presklenej fasády, ktorá zvýrazní vonkajší vzhľad celej stavby.

550 Spencer, Zdroj: amazingarchitecture.com

 

Budova vyrobí viac elektriny, ako jej spotrebuje

 

Viac ako 1000 fasádnych solárnych panelov bude produkovať obrovské množstvo zelenej energie. Objem vyrobenej elektriny má vysoko prevyšovať priemernú spotrebu objektu. Pri optimálnych podmienkach, za ktoré sa považuje jasný slnečný deň, má priemerná produkcia elektriny dosiahnuť okolo 142 kWp (kilowatt-peak). To je približne 30 až 40-násobne viac ako v prípade výroby elektriny solárnymi panelmi na rodinných domoch.

550 Spencer, Zdroj: amazingarchitecture.com

 

Prvá austrálska kancelárska budova so solárnou fasádou bude mať aj iné prednosti, ktoré sa môžu stať inšpiráciou pre ďalších architektov. Autori návrhu sa skvele pohrali s presvetlením priestorov a vytvorili niekoľko vyhliadkových miest. Chýbať nebude ani komfortná strešná záhrada, ktorú bolo možné zakomponovať do návrhu vďaka inštalácii solárnych panelov na fasáde namiesto strechy.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: amazingarchitecture.com