Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Severnom mori budú nainštalované plávajúce solárne panely

Napísal Róbert Bosák, 29.08.2022

Vo vodách Severného mora pribudlo v posledných rokoch niekoľko zelených elektrární. Energetické firmy plánujú pokračovať v realizácii ďalších projektov. Okrem veterných turbín budú postupne inštalovať aj plávajúce solárne zariadenia.

 

Nápad nainštalovať v Severnom mori solárne parky s plávajúcimi solárnymi panelmi vznikol v rámci snahy vyrábať na jednom mieste elektrinu z viacerých zdrojov energie. Ako efektívne spojenie sa ukazuje kombinácia veterných turbín a solárnych panelov. To vyústilo do prípravy viacerých projektov plávajúcich solárnych elektrární. Medzi prvými sa zrealizuje Merganser.

Merganser, Zdroj: solarduck.tech 

 

Pilotný projekt v Severnom mori

 

Plávajúce solárne panely nie sú žiadnou novinkou. Inovatívne zariadenia na výrobu elektriny boli v posledných mesiacoch testované či inštalované na niekoľkých miestach. Severné more medzi nimi zatiaľ chýba. Zmeniť to má projekt Merganser, ktorý bude prvým svojho druhu v tejto lokalite. Výsledkom jeho realizácie financovanej nemeckou firmou RWE bude solárna elektráreň, ktorá bude plávať neďaleko belgického mesta Ostende.

 

 Výkon elektrárne bude 0,5 MW

 

Aj keď Merganser bude pilotným projektom, nový solárny park má dosahovať vyšší výkon ako ktorákoľvek iná solárna elektráreň na súši. Autori zámeru počítajú s celkovým výkonom na úrovni 0,5 MW. Zabezpečiť ho majú solárne zariadenia z dielne holandsko-nórskej firmy SolarDuck, ktorá má na starosti výrobu, dodanie a následnú inštaláciu plávajúcich solárnych panelov. S inštaláciou sa má začať už v najbližších mesiacoch. Solárna elektráreň má vyrobiť prvú elektrinu v priebehu budúceho roka.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: solarduck.tech