Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Portugalský energetický líder investuje miliardy eur do obnoviteľných zdrojov energie

Napísal Róbert Bosák, 07.03.2023

V európskom energetickom sektore sa chystajú ďalšie astronomické investície. Miliardy eur v najbližších rokoch potečú do niekoľkých projektov zameraných na podporu OZE. Masívne investície avizovala aj najväčšia energetická spoločnosť v Portugalsku.

 

Spoločnosť EDP je už nejaký čas jednotkou na portugalskom energetickom trhu. Jej divízia EDP Renováveis je zároveň 4. najväčším producentom elektriny vyrábanej z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) na svete. Vplyvnú pozíciu na medzinárodnom trhu si udrží aj vďaka miliardovým investíciám, ktoré portugalský líder ohlásil v rámci svojej firemnej stratégie na roky 2023-2026.

Zdroj: pixabay.com

 

Viac ako 20 mld. € do OZE


Celková výška investícií do roku 2026 má dosiahnuť 25 mld. €. Väčšinovú časť z tohto balíka pokryjú investície do OZE, ktoré budú vynaložené v rámci „zelenej“ divízie EDP Renováveis zameranej na výrobu elektriny zo solárnej a veternej elektriny. Jej zástupcovia plánujú minúť na inštaláciu nových „zelených“ zariadení zhruba 21 mld. €. Ďalšie 4 mld. € pôjdu na opravy alebo vznik nových elektrických sietí.

 

Inštalovaný výkon 33 GW

 

Masívne investície povedú k výraznému zvýšeniu celkovej kapacity zariadení využívajúcich OZE nainštalovaných spoločnosťou EDP. Tá má v porovnaní s aktuálnym stavom dosiahnuť takmer dvojnásobok. Súčasná kapacita sa pohybuje na úrovni vyše 18 GW. Do roku 2026 sa má vďaka pripravovaným investíciám vo výške viac ako 20 mld. € zvýšiť až na necelých 33 GW.

Zdroj: pixabay.com

 

Zhruba 90 % podiel z ohlásených investícií je určený na financovanie inštalácie solárnych a veterných zariadení na pevnine. Zvyšných 10 % pôjde na inštaláciu veterných elektrární zriadených na mori. Časť peňazí pokryje aj náklady na inštaláciu vodíkových zariadení vo viacerých kútoch planéty.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: pixabay.com