Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Francúzsko vlani vyrobilo najmenej elektriny za 30 rokov

Napísal Róbert Bosák, 28.02.2023

Krajina galského kohúta patrí dlhodobo medzi najväčších výrobcov elektriny v Európe. Minulý rok sa jej pozícia mierne oslabila. Dôvodom bol výrazný pokles produkcie, ktorý viedol k dosiahnutiu 30-ročného minima.

 

Menej elektriny ako minulý rok sa vo Francúzsku vyrobilo naposledy v roku 1992. Celková ročná produkcia elektrickej energie sa odvtedy niekoľkokrát zvýšila a dostala sa nad hranicu 500 terawatthodín. Túto hranicu minulý rok neprekonala. Podľa údajov sieťového operátora RTE sa za 12 mesiacov minulého roka v celom Francúzsku vyrobilo „iba“ 445 TWH.


Zdroj: pixabay.com

 

Odstávka jadrových elektrární

 

Pod výrazný pokles celkovej ročnej produkcie elektriny sa podpísali 2 hlavné dôvody. Prvým je odstávka viacerých jadrových elektrární. Z viac ako 50 francúzskych elektrární tohto druhu bola vlani odstavená zhruba polovica. Jednotlivé elektrárne prechádzali údržbou, v niektorých prípadoch prebehli aj menšie rekonštrukčné práce.

 

Menšia produkcia vodnej energie

 

Menej elektriny ako obvykle vlani vyrobili aj vodné elektrárne. U nich sa produkcia neznížila kvôli odstávkam či rekonštrukciám. Dôvodom boli vysoké teploty a nedostatok zrážok, čoho výsledkom bolo menej vody a s tým aj menej vodnej energie. Jej ročný objem však na rozdiel od jadrovej energie nezaznamenal až taký pokles. Celkové ročné množstvo energie vyrobenej z jadra bol minulý rok najnižší od roku 1988.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: pixabay.com