Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Počet tepelných čerpadiel predaných v ČR dosiahol nové maximum

Napísal Róbert Bosák, 12.07.2022

Záujem o úsporné zariadenia rastie na Slovensku aj v susedných štátoch. Výnimkou nie je ani ČR, kde počet predaných zariadení tohto typu stúpa už niekoľko rokov. Vlani sa darilo najmä tepelným čerpadlám, ktorých predaj dosiahol ďalšie nové maximum.

Zdroj: homevotel.com

 

Údaje o predaji tepelných čerpadiel za rok 2021 nedávno zverejnilo Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky. Zverejnené čísla naplnili prognózy, ktoré predpovedali výrazný medziročný nárast celkového počtu predaných zariadení. Ten sa vyšplhal na rekordnú úroveň a ročný počet predaných zariadení po prvýkrát dostal nad hranicu 30 000.

Zdroj: nu-heat.co.uk – Georgi Mabee

 

Najviac sa predávali tepelné čerpadlá typu vzduch-voda

 

Podľa čísel zverejnených rezortom priemyslu a obchodu bolo v roku 2021 v ČR predaných až 30 165 tepelných čerpadiel. V porovnaní s rokom 2020 sa ich počet zvýšil zhruba o štvrtinu. Medziročný nárast výrazne zvýšili tepelné čerpadlá typu vzduch-voda. Ich predaj vzrástol až o 25 %. Za 12 mesiacov sa ich dokopy predalo 28 380.

 

Vyšší predaj zaznamenali aj tepelné čerpadlá zem-voda

 

Ostatné typy tepelných čerpadiel sú v ČR využívané omnoho menej. S tým súvisí aj nízky podiel spomedzi všetkých predaných zariadení. Druhým najpredávanejším typom čerpadiel sú zariadenia pracujúce na princípe zem-voda. Tých sa vlani dokopy predalo 1566, čo bolo o 14 % viac ako v roku 2020.

 

Tepelné čerpadlá voda-voda s medziročným poklesom

 

Kým uvedené typy zariadení sa vlani predávali lepšie ako v roku 2020, tepelné čerpadlá typu voda-voda sa dostali do mínusových čísel. V priebehu 12 mesiacov sa ich predalo len 57, o 12 menej ako v roku 2020. Stali sa tak jediným typom tepelných čerpadiel, ktorých predaj v roku 2021 spomalil. 4. typ, ktorým sú odvetrávacie čerpadlá vzduch-voda, zaznamenal takisto rast. Dokopy sa ich predalo 162, čo je dvojnásobne viac ako rok predtým. 

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: mpo.cz

Zdroj foto: homevotel.com, nu-heat.co.uk – Georgi Mabee