Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Nový futbalový štadión v dánskom Aarhuse splynie s lesom

Napísal Róbert Bosák, 30.12.2022

V Dánsku vyrastie nový štadión. Návrh vzbudzuje pozornosť polohou aj konštrukčným prevedením. Futbalovú arénu s drevenými prvkami vybudujú v srdci mestských lesov v Aarhuse.

Zdroj: zaha-hadid.com

 

Druhé najväčšie mesto v Dánsku obohacuje množstvo zelene. Veľkú časť verejných zelených plôch v Aarhuse zaberajú viac ako 500-hektárové mestské lesy Marselisborgskovene. Práve prírodný areál v lokalite Marselisborg sa stane domovom nového štadióna vybudovaného na mieste starého, v súčasnosti nevyhovujúceho futbalového stánku. Aréna lesa, ako znie názov nového športoviska, bola navrhnutá tak, aby splynula s okolitým lesom.

Zdroj: zaha-hadid.com

 

Priehľadná strecha a fasáda s drevenými rebrami

 

O dizajn Arény lesa sa postaral ateliér Zaha Hadid Architects. Výsledkom jeho návrhu je moderná športová aréna s typickými organickými prvkami. Vzhľadom na jej polohu priamo v lese sa do výberu hlavných stavebných materiálov dostalo aj drevo. Prírodný prvok zohrá kľúčovú úlohu pri realizácii fasády, ktorá nadobudne podobu drevených obkladov. Tie budú podopreté naklonenými stĺpmi dotvárajúcimi originálny vzhľad obvodu stavby. Cez rebrovú fasádu sa naskytne pohľad z tribún do okolitého prostredia. Ten umožní aj priehľadná strecha, vďaka ktorej diváci ostanú vo vizuálnom kontakte so stromami obklopujúcimi športovisko.

Zdroj: zaha-hadid.com

 

Viacúčelová aréna sa využije aj na kultúrne akcie

 

Aj keď primárne má nová aréna slúžiť ako dejisko futbalových duelov, architekti prispôsobili projekt jej viacúčelovému využitiu. Štadión poskytne komfortne a dobre vybavené priestory aj na organizovanie kultúrnych podujatí pre tisícky divákov. Architekti hovoria aj o plnení rekreačnej funkcie. Relax dopraje návštevníkom exteriér, ktorého súčasťou sa stane rozľahlý park. Prví návštevníci doň budú môcť zavítať v roku 2026, aspoň také sú aktuálne plány. Rok 2026 sa zmieňuje aj v súvislosti s kolaudáciou a následným otvorením štadióna.

Zdroj: zaha-hadid.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: zaha-hadid.com