Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Nové sídlo parlamentu v Indii je otvorené

Napísal Róbert Bosák, 15.06.2023

Očakávaný parlamentný komplex v centre indickej metropoly začal písať svoju históriu. Nové sídlo indických poslancov bolo na konci mája slávnostne otvorené a už pár dní plní svoju funkciu.

 

Prvé úvahy o výstavbe nového parlamentného sídla sa objavili už v roku 2010. Vyše 90-ročný objekt postavený ešte za čias britskej nadvlády už nespĺňal kapacitné požiadavky. Problémom bol aj jeho konštrukčný stav poznačený rokmi využívania stavby. Po niekoľkoročnej príprave sa v roku 2020 poklepal základný kameň a v januári 2021 sa napriek dočasnému pozastaveniu projektu zo strany Najvyššieho súdu Indie rozbehli stavebné práce. Ich výsledkom je moderný šesťuholníkový objekt, ktorý spĺňa kapacitné nároky a zároveň je odolný voči zemetraseniam.

Zdroj: centralvista.gov.in

 

Nový indický parlament v číslach:

 

- v budove sa nachádza 1272 kresiel pre členov oboch komôr parlamentu

- kapacita sa v porovnaní so starým sídlom zvýšila o necelých 500 kresiel

- súčasťou kapacity sú voľné kreslá pre prípad zvýšenia počtu poslancov

- objekt má 3 vchody nazvané brána moci, brána karmy a brána poznania

- zastavaná plocha celého parlamentného komplexu prekročila 20 000 m²

- životnosť stavby odolnej voči zemetraseniam dosahuje okolo 150 rokov

Zdroj: centralvista.gov.in

 

Projekt vyvolal rozporuplné reakcie

 

Realizácia celého projektu až po slávnostné otvorenie dokončenej budovy sa niesla v znamení nevôle časti politického spektra. Nové parlamentné sídlo si vyslúžilo kritiku už po predstavení návrhu. Viacerí kritici označili výstavbu novej budovy za zbytočnú a volali po obnove starého parlamentu, ktorá by stála menej. Pre opozíciu bola problémom takisto príprava projektu bez diskusie s politickými oponentmi vlády. Tí sa sťažovali aj na slávnostný otvárací ceremoniál vedený premiérom namiesto prezidenta, čo považovali za hrubý útok na demokraciu. Premiér označil bojkot opozičných strán za politickú hru.

Zdroj: centralvista.gov.in

 

Ďalšie budovy pre politických lídrov

 

Vláda bude čeliť kritike aj pri realizácii ďalších etáp projektu prestavby štvrte Central Vista v hlavnom meste Naí Dillí, v rámci ktorých sa v blízkosti nového parlamentu vybudujú ďalšie objekty pre politikov. Opozícia môže v politickom súboji pred budúcoročnými voľbami ťažiť z drahej výstavby nového sídla pre viceprezidenta či novej rezidencie pre predsedu vlády. Do projektu prestavby „vládnej štvrte“ za 2,4 mld. USD bola zahrnutá aj nová budova ústredného sekretariátu. Súčasťou lokality bude aj múzeum zriadené v starom sídle parlamentu.

Zdroj: centralvista.gov.in

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: centralvista.gov.in