Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V areáli sídla nemeckých kancelárov začala výstavba novej vládnej budovy

Napísal Róbert Bosák, 18.05.2023

Do areálu, v ktorom sídlia nemeckí kancelári, sa po viac ako 20 rokoch vrátili stavebné stroje. Dôvodom je zahájenie výstavby novej budovy, ktorá má rozšíriť vládny komplex z roku 2001.

Zdroj: bbr.bund.de – Axel Schultes/Charlotte Frank


O výstavbe novej budovy v areáli Bundeskanzleramt sa začalo hovoriť v rokoch 2019-2020. Netrvalo dlho a architekti z ateliéru Schultes Frank Architekten pripravili návrh prístavby, ktorá rozšíri súčasný vládny komplex dokončený v roku 2001. Úrad spolkovej vlády odvtedy doplnil zamestnanecké rady o 350 ľudí, ktorí kvôli nedostatočnej kapacite pracujú v budovách mimo Bundeskanzleramtu. Po ukončení projektu sa majú presťahovať do novej budovy, čím sa celý spolkový úrad a jeho personál zjednotí na jednom mieste.

Zdroj: bbr.bund.de – Axel Schultes/Charlotte Frank

 

Prístavba za viac ako 770 mil. €

 

Rozšírenie kapacity a zjednotenie pracovísk do jedného komplexu je iba jedným z dôvodov, ktoré podľa obhajcov projektu viedli k iniciatíve výstavby novej kancelárskej budovy. Projekt obhajuje aj súčasný kancelár Olaf Scholz, ktorý nezastavil zámer predošlej garnitúry napriek kritike ministra financií Christiana Lindnera. Ten kritizuje najmä načasovanie investície vo výške 777 mil. €. Podľa jeho slov nie je výstavba novej budovy za takúto sumu v čase neistej ekonomickej situácie, kedy sa zároveň rozširujú možnosti práce z domu, nutná. Premiér na to reagoval obhajobou zahájeného projektu najmä kvôli úspore. Odklad výstavby by podľa neho zvýšil celkové náklady. Každý rok posunu realizácie by mohol stavbu predražiť o 50 mil. €.

 

Realizácia potrvá do roku 2028

 

Odklad výstavby novej vládnej budovy v súčasnosti nie je reálny aj kvôli vykonaniu prvých stavebných zásahov. Stavbári už v predchádzajúcich týždňoch rozbili stenu stojacu na ploche, kde vyrastie niekoľkopodlažná novostavba. Danú plochu stihli pripraviť aj na „ostrý“ začiatok výstavby a budovanie základov. Neskôr prídu na rad ďalšie stavebné práce, pri ktorých začne prístavba naberať prvé kontúry. Nová budova má byť hotová v roku 2028. V tom istom roku sa do nej majú nasťahovať prví vládni zamestnanci z externých pracovísk.

Zdroj: bbr.bund.de – Axel Schultes/Charlotte Frank

 

Rekonštrukcia vládnej budovy

 

Popri výstavbe novej budovy bude prebiehať aj rekonštrukcia staršieho objektu z roku 2001. Ten má prejsť väčšou rekonštrukciou, ktorej výsledkom bude obnovená strecha a vynovený obvodový plášť. Plánované rekonštrukčné práce povedú najmä k zabezpečeniu úspornejšej prevádzky, ktorou má budova splniť vyššie energetické nároky kladené na stavby v dnešnej dobe. Prvé rekonštrukčné práce majú začať do konca roka. Obnova budovy sa má stihnúť do roku 2026.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: bbr.bund.de

Zdroj foto: bbr.bund.de – Axel Schultes/Charlotte Frank