Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Nové kultúrne centrum v Číne má vzhľad topiacich sa kociek ľadu

Napísal Róbert Bosák, 13.12.2021

Architektonická mapa v najľudnatejšej krajine planéty je bohatšia o ďalšie inšpiratívne veľdielo. Ešte pred koncom roka ju rozšíril komplex nového kultúrneho centra v meste Xinxiang, ktorý sa môže pochváliť jedinečným vzhľadom inšpirovaným roztápajúcimi sa ľadovým kockami.

Zdroj: arch-exist.com

 

Jedinečný dizajn bol použitý pri tvorbe návrhu a následnej výstavbe nového kultúrneho centra v čínskom meste Pingyuan. To sa vďaka prepracovanému návrhu zaradilo medzi najkrajšie kultúrne centrá na celom svete. Postačil k tomu skvelý nápad, ktorý sa zrealizoval vďaka spolupráci architektov z ateliérov Mathieu Forest Architecte a Zone of Utopia. Tí spojili sily a spoločne vytvorili prepracovaný stavebný koncept elegantného architektonického komplexu, aký vo svete nemá obdobu.

Zdroj: arch-exist.com

 

10 veľkých ľadových kociek

 

Základom celého návrhu bola „sada“ niekoľkých väčších objektov v tvare kocky. Práve od nich sa odvíja celkový vzhľad nového kultúrneho centra, ktoré bolo postavené z 10 takýchto objektov. 2 z nich stoja samostatne, ostatné vytvárajú jednu prepojenú budovu vybudovanú systémom ukladania jednotlivých objektov na seba. Najvyšší bod stavby dosahuje výšku 49 metrov, pričom z horného poschodia sa otvára ďaleký výhľad na časť mesta Xinxiang.

Zdroj: arch-exist.com

 

Zmrznutá presklená fasáda

 

K vytvoreniu dojmu ľadových kociek bolo potrebné viac ako len návrh pozostávajúci z budov v takomto tvare. Architekti tak vsadili na špeciálne prevedenie fasády, ktorá má pôsobiť ako zmrznutá. Takýto dojem sa im podarilo navodiť vďaka spojeniu ľahších bielych konštrukcií s presklenou fasádou. Tá bola nakoniec ozdobená motívom, ktorý pripomína zamrznutý ľad. Tento motív však neplní iba estetickú funkciu. Zároveň slúži aj ako tieniaci prvok, ktorý tlmí slnečné svetlo prenikajúce do interiéru.

Zdroj: arch-exist.com


Dizajn dotvára vodný prvok

 

Bodku za dizajnom dal vodný prvok, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou celého stavebného komplexu. Kultúrne centrum sa totiž vybudovalo priamo uprostred vodnej plochy napojenej na miestny plavebný kanál. To umocnilo celkový dojem, že ľadové kocky sa roztápajú. Tento efekt bol použitý pri všetkých objektoch tvoriacich kultúrny komplex Pingyuan s celkovou úžitkovou plochou viac ako 12 000 m².

Zdroj: arch-exist.com


Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: arch-exist.com