Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Osle otvorili nové múzeum umenia, jedno z najväčších svojho druhu

Napísal Róbert Bosák, 25.10.2021

Severská krajina žila uplynulý víkend umením. V nórskej metropole totiž minulý piatok otvorili nové múzeum. Zriadené bolo v 13-poschodovej budove, vďaka čomu sa zaradilo medzi najväčšie v Nórsku.

 

Novootvorené Munchovo múzeum nie je celkom nové. Obrazy nórskeho expresionistického maliara Edvarda Muncha boli formou expozičných zbierok v Osle vystavované aj predtým. Predošlé sídlo múzea ale nespĺňalo požadované nároky, čo viedlo k presťahovaniu do nových priestorov v 13-poschodovej novostavbe známej ako Lambda.

Munch Museum Oslo, Zdroj: news.in-24.com

 

Nové múzeum vo futuristickom objekte

 

13-poschodový objekt vzbudil rozporuplné reakcie. Lambda je totiž typickou futuristickou budovou, ktorá podľa mnohých nie je vhodným sídlom pre múzeum. Oponenti zas vyzdvihli nadčasové prevedenie budovy, ktorá má ohnutý tvar pripomínajúci grécke písmeno lambda. Práve podľa neho bola budova navrhnutá architektmi zo španielskeho ateliéru Herreros aj pomenovaná.

Munch Museum Oslo, Zdroj: california18.com

 

Výstavné priestory zaberajú 7 poschodí

 

Milovníkov umenia a priaznivcov Munchovej tvorby bude zaujímať skôr interiér ako vonkajší vzhľad budovy. Vyše polovicu z celkovej plochy stavby zaberajú výstavné priestory s dielami nórskeho maliara, ktoré sú rozmiestnené až na 7 poschodiach. To robí z Munchovho múzea jedno z najväčších múzeí svojho druhu v Európe. Máloktoré múzeá zamerané na prezentáciu tvorby jednej osobnosti sa môžu pochváliť väčšou výstavnou plochou.

Munch Museum Oslo, Zdroj: rfi.fr

 

7 poschodí ponúklo dostatok priestoru na to, aby sa do nového múzea zmestilo 5-násobne viac diel ako do predošlého sídla. Zvyšných 6 poschodí tak mohlo byť využitých na iné kultúrne či spoločenské účely. Súčasťou budovy je napríklad knižnica, kino a miestnosť na organizovanie workshopov. Nechýba tu ani kaviareň, reštaurácia a detský kútik.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: news.in-24.com, california18.com, rfi.fr