Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Londýn je stále najdôležitejšie finančné centrum na svete

Napísal Róbert Bosák, 15.02.2022

Na čelných priečkach rebríčka najväčších a najdôležitejších finančných centier sveta sa toho veľa nemení. Podľa najnovšej štúdie je svetovým finančným centrom č. 1 naďalej britská metropola.

 

Najnovší rebríček najdôležitejších finančných centier sveta predstavila ešte na konci januára britská organizácia City of London Corporation. Podľa jej analýzy je mestom so štatútom najdôležitejšieho finančného centra naďalej Londýn. Britská metropola už ale konkurenciu nezdolala tak presvedčivo ako v predošlých rokoch.

 

Londýn ako finančné centrum oslabuje brexit

 

Dôvodov straty výrazného náskoku, ktorý si Londýn v tomto rebríčku držal niekoľko rokov, je hneď niekoľko. Najväčší vplyv na pokles jeho náskoku pred konkurenčnými finančnými centrami má brexit a jeho dopady. Britskej metropole urobil škrt cez rozpočet najmä koniec voľného pohybu osôb a zavedenie nového imigračného systému. Oba tieto faktory výrazne ovplyvňujú aktivity finančníkov pôsobiacich v aktuálne stále najväčšom a v najdôležitejšom finančnom centre na svete.

Londýn, Zdroj: investopedia.com

 

Na britskú metropolu naďalej útočí New York

 

Najväčšou konkurenciou pre Londýn je New York. Americké mesto je dlhoročným centrom finančného diania v Severnej Amerike, pričom už niekoľko rokov má zálusk na prvenstvo aj v celosvetovom rebríčku. Podľa iných organizácií, ktoré vytvárajú podobné rebríčky, sa mu ho aj podarilo získať. Príkladom je Global Financial Centres Index, v ktorom je New York už pár rokov pred Londýnom. V rebríčku City o London Corporation je však stále „iba“ na 2. pozícii.

Londýn, Zdroj: euractiv.com

 

5 najdôležitejších finančných centier na svete:

 

1. Londýn

2. New York

3. Singapur

4. Frankfurt

5. Paríž

Zdroj: City of London Corporation

 

Britská metropola nie je jediná, ktorej pozícia sa v tomto rebríčku výrazne oslabila. Problémy eviduje aj Hongkong, ktorý skončil na 6. mieste. Jeho prestíž ako finančného centra utrpela najmä v posledných rokoch, pod čo sa podpísali opakované pandemické reštrikcie aj politická situácia v Číne. Sedmičku najdôležitejších finančných centier sveta uzatvára japonské Tokio.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: City of London Corporation

Zdroj foto: investopedia.com, euractiv.com