Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Najnovší rebríček miest s najvyššími životnými nákladmi

Napísal Róbert Bosák, 10.12.2021

Výška nákladov na život v jednotlivých mestách sveta je neustále monitorovaná rôznymi spoločnosťami. Jednou z nich je Economist Intelligence Unit (EIU). Tá pred niekoľkými dňami predstavila najnovší rebríček miest s najvyššími životnými nákladmi.

 

Aktuálny rebríček najdrahších miest od EIU prináša v porovnaní s tými predošlými niekoľko zásadných zmien. Tou najväčšou je zmena na vedúcej pozícii a celkové premiešanie poradia na popredných priečkach. Dôvodom sú viaceré faktory, ktoré sa podpísali pod rýchle tempo zvyšovania nákladov vo viacerých mestách. Najväčší vplyv mali epidemiologické opatrenia a nárast inflácie.

Tel Aviv, Zdroj: www.pixabay.com

 

Na 1. miesto sa prvýkrát dostal Tel Aviv

 

Stať sa lídrom rebríčka miest s najvyššími životnými nákladmi nie je žiadna sláva. Toto trpké víťazstvo si aktuálne „vybojoval“ Tel Aviv. Izraelské mesto sa dostalo na čelo rebríčka, ktorý je zostavovaný zhruba 3 dekády, prvýkrát v histórii. Hlavným dôvodom je rýchle zdražovanie dopravy a potravín. Ceny oboch položiek vzrástli približne o 10 %, čo prispelo k tomu, že Tel Aviv v rebríčku poskočil z 5. na 1. miesto.

Tel Aviv, Zdroj: www.pixabay.com

 

Minuloroční lídri spadli, no sú v TOP 5

 

Zmena na vedúcej pozícii zosadila z 1. priečky hneď 3 mestá, ktoré vlani opanovali rebríček. O 1. miesto sa minulý rok podelili Paríž, Zürich a Hongkong. Ani jedno z týchto miest sa na čelo poradia tentoraz nedostalo. Trio minuloročných lídrov sa však udržalo v prvej päťke. Do tej sa dostal aj mestský štát Singapur, ktorý je už zopár rokov tradičným účastníkom vedúcej desiatky.

Singapur, Zdroj: www.pixabay.com

 

10 miest s najvyššími nákladmi na život:

 

1. Tel Aviv

6. New York

2. Paríž

7. Ženeva

3. Singapur

8. Kodaň

4. Zürich

9. Los Angeles

5. Hongkong

10. Osaka

Zdroj: www.eiu.com

 

Spoločnosť EIU zostavila nový rebríček na základe výsledkov Indexu svetových životných nákladov. V rámci neho boli monitorované ceny viac ako 200 produktov a služieb patriacich  do kategórie bežnej dennej spotreby. Do indexu bolo zahrnutých 173 miest z celého sveta, čo je o 40 lokalít viac ako pred rokom.  

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.eiu.com

Zdroj foto: www.pixabay.com