Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Francúzsky prezident ohlásil výstavbu niekoľkých jadrových reaktorov

Napísal Róbert Bosák, 18.02.2022

Jadrová energia stále rozdeľuje spoločnosť. Vo Francúzsku však na ňu nedajú dopustiť. Svedčí o tom aj nová „jadrová stratégia“, ktorú nedávno predstavil samotný francúzsky prezident. Jej súčasťou má byť výstavba niekoľkých nových reaktorov.

Zdroj: euractiv.com

 

„Naša krajina potrebuje obrodenie francúzskeho jadrového priemyslu“. Aj tieto slová zazneli z úst prezidenta Emmanuela Macrona počas pracovnej návštevy významného industriálneho mesta Belfort, kde bola verejnosti predstavená spomínaná "jadrová stratégia". Tá podľa slov samotného prezidenta počíta s masívnou podporou jadrovej energie, ktorá má vo Francúzsku zatiaľ stále nezastupiteľné miesto.

Zdroj: politico.eu

 

Jadro zaradené medzi udržateľné zdroje

 

Nová „jadrová stratégia“ obsahuje viacero kľúčových bodov, ktorých cieľom je vyšší podiel čistej energie. Tou je aj jadrová energia, ktorej pozícia na energetickom trhu sa po nedávnom rokovaní Európskej komisie ohľadom ekologického financovania ešte upevnila. EK ju spolu s plynom dočasne zaradila medzi udržateľné zdroje, pod čo sa podpísala aj francúzska lobby. Vďaka tomu budú náklady na projekty súvisiace s jadrovou energiou o niečo lacnejšie, čo sa Francúzsko pokúsi využiť výstavbou nových reaktorov.

 

Výstavba minimálne 6 nových reaktorov

 

Presný počet nových jadrových reaktorov, ktoré majú byť postupne vo Francúzsku uvedené do prevádzky, zatiaľ známy nie je. V rámci „jadrovej stratégie“ sa však hovorí minimálne o 6 nových reaktoroch. Prezident oznámil, že okrem nich sa môže neskôr vybudovať ďalších 8. Prvý z nich má byť spustený najneskôr v roku 2035. Nielen o jeho výstavbu a následný chod sa postará spoločnosť EDF, ktorá získala dôveru francúzskej vlády aj napriek pretrvávajúcej zadlženosti.

 

Viac zelenej energie a uhlíková neutralita

 

Výstavba jadrových reaktorov je len jedným z energetických cieľov francúzskej vlády. Tá už dávnejšie avizovala zvýšenie podielu elektriny vyrobenej zo solárnej a veternej energie, vďaka čomu má Francúzsko do roku 2050 dosiahnuť uhlíkovú neutralitu. Vzhľadom na ambiciózny cieľ prezident oznámil 10-násobné zvýšenie kapacít solárnej energie v krajine. Ďalším krokom má byť výstavba 50 nových veterných elektrární zriadených na mori.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: euractiv.com, politico.eu

Zdroj foto: euractiv.com, politico.eu