Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Celosvetový objem elektriny vyrobenej z uhlia tento rok výrazne vzrástol

Napísal Róbert Bosák, 30.12.2021

Narastajúca snaha o elimináciu elektriny vyrábanej z fosílnych palív zatiaľ neprináša očakávané výsledky. Podľa najnovších štúdií to dokonca vyústilo k opačnému efektu. Uhoľné elektrárne mali podľa prvých odhadov v roku 2021 vyrobiť ešte viac elektriny ako pred rokom.

Zdroj: power-technology.com

 

O raste objemu elektriny vyrobenej z uhlia informovala ešte pred Vianocami Medzinárodná energetická agentúra (IEA). Tá sa krátko po novembrovom klimatickom samite v Glasgowe pustila do spracovania najnovších odhadov predpovedajúcich priebežný vývoj tohtoročného objemu spotreby elektriny. Priaznivcov zelenej energetiky výsledky nepotešia. Rok 2021 sa totiž niesol v znamení narastajúceho objemu spotrebovanej elektriny pochádzajúcej z uhoľných elektrární.

Zdroj: reneweconomy.com.au

 

Celosvetový objem elektriny vyrobenej z uhlia vzrastie o 9 %

 

Tohtoročná výroba elektriny z uhlia rástla napriek tomu, že podiel elektriny z obnoviteľných zdrojov energie bol opäť vyšší. Dôvodom bola najmä snaha štátov o naštartovanie ekonomiky po jej zavretí z dôvodu epidemiologických reštrikcií v roku 2020. S tým výrazne stúpol dopyt po elektrine, ktorý „zelená“ energia nestíhala uspokojiť. Na vyššie obrátky tak museli zapnúť aj uhoľné elektrárne. Výsledkom toho je medziročný rast objemu elektriny vyrobenej z uhlia, ktorý podľa predbežných odhadov IEA dosiahne až 9 %.   

 

V EÚ a v USA sa vyrobilo až o pätinu viac uhoľnej elektriny

 

Za vysokým nárastom sú viaceré štáty či regióny patriace do zoznamu najväčších ekonomík. Podľa štúdie IEA bude vysoký nárast zaznamenaný najmä v EÚ a v USA. Podľa odhadov sa výroba elektriny z uhlia v týchto ekonomikách zvýšila medziročne až o 20 %. K vysokému medziročnému rastu však prispel fakt, že v roku 2020 sa kvôli reštrikciám spotrebovalo oveľa menej elektriny. Potvrdzujú to aj predpovede porovnávajúce tohtoročnú spotrebu so spotrebou v roku 2019, podľa ktorých budú tohtoročné čísla nižšie.

 

Elektrina z uhlia môže budúci rok dosiahnuť nové maximum

 

Kým v tomto roku sa objemu elektriny vyrobenej z uhlia čísla z roku 2019 pravdepodobne prekonať nepodarí, v tom budúcom sa to už podariť môže. Experti dokonca predpovedajú, že objem vyrobenej elektriny dosiahne historické maximum a prekoná doposiaľ rekordné roky 2013 a 2014. Ak sa tieto zámery naplnia, ďalší celosvetový nárast objemu elektriny z uhlia nezníži ani plánovaný pokles spotreby elektriny z fosílnych palív v  a v USA.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.iea.org

Zdroj foto: power-technology.com, reneweconomy.com.au