Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Detské ihrisko v Dohe inšpirované významnými katarskými stavbami

Napísal Róbert Bosák, 28.11.2022

V čase prebiehajúceho futbalového šampionátu sa na Katar sústredí viac pozornosti ako obvykle. Do centra diania sa okrem futbalu dostávajú aj najlepšie stavebné projekty na území arabského štátu. Jedným z nich je originálne detské ihrisko v Dohe.

 

Pri príležitosti organizácie MS vo futbale 2022 sa v katarských mestách zrealizovali viaceré projekty, ktoré majú vyzdvihnúť miestnu kultúru. Tá má byť okrem múzeí, športových plôch a umeleckých výstav verejnosti priblížená aj na detskom ihrisku v parku Al MasrahDohe. Deti a ich rodičia na ňom uvidia významné katarské stavby v netradičnom prevedení. 


Miniatúry 4 symbolov krajiny


Celý koncept detského ihriska v spomínanom parku Al Masrah sa oprel o prezentáciu Kataru formou imitovania stavebných symbolov krajiny. Tento zámer plnia 4 hracie zostavy, ktoré sú zmenšenou verziou 4 slávnych katarských stavieb. Každá z miniatúr ponúka viacero herných prvkov od šmýkačiek cez hojdačky po preliezačky. Jednotlivé prvky sú prispôsobené tak, aby sa herná zostava hodnoverne podobala vybranej katarskej stavbe. Štvorica vybraných miniatúr dokopy vytvára miniatúrne detské mesto premenené na ihrisko obohatené o zeleň a lavičky.

Zdroj: qm.org.qa

 

Symboly nezávislého národa

 

Každá z miniatúr na ihrisku imituje stavbu, ktorá patrí medzi hlavné symboly katarskej cesty budovania samostatného nezávislého národa. Štvoricu objektov, ktoré poslúžili ako predloha pre návrhy herných miniatúr, vybral autor projektu Szehad Dawood spoločne s historičkou a architektkou Fatmou Al-Sahlawi. Po vzájomnej zhode vsadili na 4 modernistické budovy vybudované v 80. rokoch minulého storočia v Dohe.

Zdroj: qm.org.qa

 

4 stavby na detskom ihrisku:

 

- Katarská pošta

- Hotel Sheraton

- Národné divadlo

- Katarská univerzita

Zdroj: qm.org.qa

 

S výhľadom na reálne stavby

 

Aj keď vzhľad vybraných miniatúr bol v snahe vytvoriť čo najkreatívnejšie a najbezpečnejšie prostredie na hranie mierne upravený, herné zostavy sa podobajú na skutočné stavby, ktorými boli inšpirované. Celkový dojem z prevedenia ihriska ešte umocňuje jeho poloha. Herný areál bol totiž vybudovaný na mieste, odkiaľ sa z vrchných častí herných miniatúr naskytá výhľad na 3 skutočné budovy objektov, ktorých atrapy sú na ihrisku. Deti sa môžu naživo pozerať na všetky budovy okrem Katarskej univerzity.

Zdroj: gqmiddleeast.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: qm.org.qa, gqmiddleeast.com