Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Čínska spoločnosť predstavila najväčšiu veternú turbínu na svete

Napísal Róbert Bosák, 27.01.2023

Ďalšie svetové prvenstvo pre Čínu a ďalšie na poli zelenej energetiky. Tentoraz sa jedná o zisk vedúcej pozície v rebríčku najväčších veterných turbín na svete. Nové gigantické zariadenie zaberá plochu úmernú ploche niekoľkých štadiónov.

 

Preteky o vývoj najväčšej veternej turbíny neustále zrýchľujú. Poradie v rebríčku sa viackrát zmenilo po niekoľkých mesiacoch. Najnovším lídrom sa stala čínska spoločnosť Mingyang Smart Energy, ktorá uviedla na trh rekordne veľkú veternú turbínu MySE 18.X-28X. Stalo sa tak pár mesiacov po predstavení modelu MySE 16.0-242, ktorý takisto nechýba v zozname najväčších zariadení svojho druhu.

MySE 16.0-242, Zdroj: Mingyang Smart Energy

 

Plocha väčšia ako 12 štadiónov NFL

 

Parametrov, na základe ktorých sa môže zostavovať poradie najväčších alebo najvýkonnejších veterných turbín, je hneď niekoľko. Model MySE 18.X-28X pokoril konkurenciu vo všetkých najviac sledovaných kritériách. Prvý z rekordov bol zaznamenaný v štatistike priemeru rotora, ktorý dosahuje viac ako 280 m. V kombinácii s lopatkami dlhými až 140 m sa celková plocha zabratá gigantickou turbínou pri jej rotácii vyrovná rozlohe viac ako 12 štadiónov NFL.

 

Elektrina až pre 96 000 obyvateľov

 

Veľkosťou zariadenia sa zoznam prvenstiev nekončí. Spoločnosť Mingyang Smart Energy si dala záležať aj na výkone a energetickej kapacite svojho nového prírastku. Model MySE 18.X-28X údajne vyprodukuje 80 GWh elektriny ročne, k čomu je stačí vietor s rýchlosťou 8,5 m/s. Toto množstvo vyrobenej energie dokáže zásobovať elektrinou domácnosti s 96 000 obyvateľmi.

 

Veterná turbína odolá aj tajfúnom

 

Aj keď na výrobu elektriny stačí najväčšej veternej turbíne vietor s priemernou rýchlosťou 8,5 m/s, zariadenie zvládne aj niekoľkonásobne väčšiu veternosť. Jej konštrukcia bola navrhnutá tak, aby sa 140-metrové lopatky nezlomili ani pri silnejších tajfúnoch. Výrobcovia sľubujú, že MySE 18.X-28X odolá vetru s rýchlosťou až do 56,1 m/s, resp. do 202 km/h.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: Mingyang Smart Energy