Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Severnom mori boli nainštalované prvé recyklovateľné veterné turbíny

Napísal Róbert Bosák, 09.09.2022

Veterné turbíny sa dlhé roky nedali recyklovať celé. Problém bol najmä s lopatkami. Po  ukončení prevádzky končili na skládke a zaťažovali životné prostredie. Vďaka novému typu veterných turbín nainštalovaných v Severnom mori sa môže táto záťaž znížiť.

 

Lopatky so systémom využívajúcim epoxidové živice

 

Ako prvé sa pokúsia znížiť záťaž na životné prostredie veterné turbíny RecyclableBlades. Tie vyvinula španielsko-nemecká firma Siemens Gamesa, ktorá ich v spolupráci s firmou Aditya Birla Advanced Materials navrhla ako veterné turbíny s celkom novým typom lopatiek. 81 metrov dlhé komponenty  sa od bežných lopatiek líšia materiálovým zložením použitým pri výrobe. Kľúčovým prvkom je epoxidová živica, ktorá umožňuje obnovu výstuže aj matrice po ich rozobratí v dôsledku ukončenia prevádzky veternej turbíny.

RecyclableBlades, Zdroj: jeccomposites.com

 

Budúcnosť lopatiek turbíny po ukončení prevádzky

 

Použitý materiál neumožňuje lopatky z odstavených veterných turbín RecyclableBlades iba recyklovať. Jeho význam spočíva aj v rýchlejšom a šetrnejšom spracovaní pri ďalšom použití  živicových komponentov. Tie sa pomocou špeciálneho kyselinového roztoku pomaly oddelia a pripravia na ďalšie použitie. Pomocou kyseliny sa dajú z vyradených komponentov získať aj ďalšie materiály použité pri výrobe lopatiek. Okrem živicových častí sa tak dajú recyklovať aj sklenené vlákna.

 

Do konca roka bude v prevádzke viac ako 30 turbín

 

Plusom veterných turbín RecyclableBlades nie je iba možnosť recyklácie lopatiek. Pre firmu RWE Renewables, ktorá nechala nainštalovať prvé veterné turbíny tohto druhu vo veternom parku Kaskasi v Severnom mori, je dôležité aj množstvo vyprodukovanej elektriny. To sa má do konca roka výrazne zvýšiť, nakoľko prevádzkovateľ veternej elektrárne tu plánuje nechať nainštalovať ďalšie turbíny. Do konca roka ich má byť vyše 30. V novších plánoch sa uvádza počet 38.

RecyclableBlades, Zdroj: neweconomy.site

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: siemensgamesa.com

Zdroj foto: jeccomposites.com, neweconomy.site