Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Celosvetová kapacita zariadení na výrobu obnoviteľnej energie má vzrásť o tretinu

Napísal Róbert Bosák, 13.06.2023

Pred koncom prvého polroka prichádzajú prvé predpovede nadchádzajúceho vývoja na globálnom energetickom trhu. Analytici sa zameriavajú aj na rast celosvetovej kapacity zariadení na výrobu obnoviteľnej energie. Podľa jednej z predpovedí sa tento rok zväčší až o tretinu.

 

Rekordný rast o viac ako 100 GW

 

Celosvetová kapacita zariadení na výrobu obnoviteľnej energie dosahovala na konci minulého roka viac ako 300 GW. Ak sa naplní prognóza Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA), už tento rok prekročí métu 400 GW. Podariť sa to má vďaka medziročnému rastu o 107 GW. Rekordný nárast o tretinu by zväčšil celkovú kapacitu všetkých nainštalovaných zariadení na 440 GW.

Zdroj: www.pixabay.com

 

Dve tretiny rastu zaistí fotovoltika

 

O rekordný nárast celkovej kapacity sa postarajú najmä zariadenia na výrobu solárnej energie. Fotovoltické systémy pokryjú približne dvojtretinový podiel z očakávanej 107 GW kapacity. Väčšinu z tohto podielu si ukroja veľké fotovoltické elektrárne vyrábajúce elektrinu pre firmy, obytné zóny či celé mestá. Menšiu časť pokryjú malé strešné fotovoltické systémy využívané na súkromné účely alebo na účely produkcie elektriny pre verejné budovy.

Zdroj: www.pixabay.com

 

Ťahúňom globálneho rastu je Čína

 

Fotovoltické zariadenia sa vo veľkom inštalujú v Európe, v Severnej Amerike aj v Ázii. Práve Ázia na čele s Čínou zohráva pri zvyšovaní kapacity zariadení na výrobu obnoviteľnej energie dominantnú úlohu. Vyše miliardová krajina sa v minulom roku podieľala na raste celosvetovej kapacity takmer 50 %. Podľa analytikov z IEA má do budúceho roka zvýšiť svoj podiel na 55 %, čím prispeje k ďalšiemu rekordnému rastu. V roku 2024 má celková kapacita zariadení na výrobu obnoviteľnej energie vo svete prekročiť hranicu 1000 GW.

Zdroj: www.pixabay.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.iea.org

Zdroj foto: www.pixabay.com