Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Železničná stanica v Madride prejde veľkou prestavbou

Napísal Róbert Bosák, 03.02.2023

V španielskej metropole sa chystá jeden z najväčších dopravných projektov za posledné roky. Cieľom jeho realizácie je prestavba železničnej stanice Madrid Chamartín, ktorá sa premení na integrovaný dopravný uzol a zelené pľúca lukratívnej madridskej štvrte.

Zdroj: Play-Time

 

Železničnou stanicou Madrid-Chamartín Clara Campoamor prejde ročne vyše 20-30 mil. cestujúcich. To z nej robí viac ako dopravný uzol. Jeden z najväčších staničných komplexov v Španielsku by mal slúžiť ako atraktívne a všestranné centrum madridskej časti Chamartín. Túto predstavu splní realizácia návrhu projektu, s ktorým v súťaži o najlepší návrh prestavby stanice zabodovala dvojica ateliérov UNStudiob720 Arquitectura.

Zdroj: Play-Time


Premena staničnej budovy aj exteriéru

 

Holandsko-španielske duo sa v bohato zastúpenej súťaži dokázalo presadiť návrhom veľkej prestavby staničnej budovy a jej splynutia s vynoveným okolím. Porota ocenila nápad urobiť zo stanice nadčasový dopravný uzol, ktorý bude rešpektovať pôvodný ráz a zároveň sa ukáže v modernom prevedení. Ponad pôvodné klenuté strechy sa budú vypínať okrajové veže, ktoré dohliadnu na dianie v okolí stanice. Nový prvkom budú stupňovité terasy plniace praktickú aj estetickú stránku. Zmenami prejde aj exteriér, z ktorého sa stane funkčné a udržateľné verejné priestranstvo.

Zdroj: b720

 

Nové námestie a verejné priestranstvá

 

V exteriéri sa udeje viacero zásadných praktických aj vizuálnych zmien. Jedným z hlavných bodov celého projektu je vznik nového staničného námestia, ktoré prepojí vnútorné priestory s vonkajším okolím. Návrh počíta so vznikom námestia v prednej časti, ktorá už nebude iba bránou do budovy a k nástupištiam. Cieľom je vytvoriť funkčný integrovaný verejný priestor, ktorý spojí viaceré druhy dopravy. Autori víťazného návrhu predstavili plán, ktorý pozostáva zo vzniku otvorených zón uľahčujúcich prístup na stanicu pri príchode taxíkom, bicyklom či metrom.

Zdroj: Play-Time

 

Premena stanice a jej exteriéru na integrovaný dopravný uzol s novými verejnými priestormi bude mať pre madridskú časť Chamartín ďalekosiahly význam. Nielenže to cestujúcim zaistí rýchlejší a bezpečnejší presun na vlak, plusom sú aj oddychové zelené zóny, ktoré zo stanice vytvoria zelené pľúca celej lokality. Iniciátori projektu si od realizácie sľubujú zvýšený podiel živej vegetácie v meste a zníženie podielu automobilovej dopravy v okolí stanice.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: Play-Time, b720