Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Zámoček Belveder v Lednicko-valtickom areáli je po rekonštrukcii prístupný verejnosti

Napísal Róbert Bosák, 21.06.2021

Letná sezóna v Lednicko-valtickom areáli má byť rušná. Jeden z najväčších krajinných celkov svojho druhu na starom kontinente očakáva tisícky zvedavých návštevníkov. Tí si prvýkrát budú môcť prezrieť aj Belveder, malý zámoček tvoriaci súčasť komplexu.

 

Zámoček Belveder je neodmysliteľnou súčasťou Lednicko-valtického areálu. Klasicistický letohrádok situovaný na Líščom vŕšku neďaleko Valtíc bol však na rozdiel od iných objektov v areáli zapísanom do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO verejnosti neprístupný. To sa po ukončení jeho rekonštrukcie zmenilo a šikovná stavbička s bohatou históriou po prvýkrát otvorila svoje brány domácim aj zahraničným návštevníkom.

 

Zámoček Belveder a jeho história:

 

- menší zámoček bol vybudovaný v rokoch 1804-1806

- architektonický návrh diela pripravil Josef Hardmuth

- výstavba prebiehala pod dohľadom Josefa Poppelacka

- elegantný letohrádok slúžil na reprezentatívne účely

- okrem reprezentatívnych priestorov bol aj bažantnicou

- po požiari v 90. rokoch 19. storočia prešiel renováciou

- po nedávnej rekonštrukcii sa prvýkrát otvoril verejnosti

Zámoček Belveder, Zdroj: zamek-valtice.cz 


Rekonštrukcia zachránila objekt


Rekonštrukcia ukončená pred niekoľkými mesiacmi bola pre zámoček nevyhnutnosťou. Jeho stav pred jej zahájením bol alarmujúci a nebyť rozsiahlej obnovy, objekt by ešte viac schátral. Situácia sa pohla vpred po tom, čo Belveder prevzal Národný pamiatkový ústav. Krátko po prevzatí pamiatky sa začala pripravovať renovácia, ktorá s prestávkami prebiehala 20 rokov. Po dlhšom čakaní sú však práce vo vnútorných priestoroch definitívne hotové.

Zámoček Belveder, Zdroj: wikipedia.org – Koutne1

 

Zámoček Belveder je otvorený


Útulný zámoček vyzerá po rekonštrukcii ako nový. Za 12 mil. Kč sa podarilo dať do poriadku strechu a zrekonštruovať interiér, čo objektu vdýchlo nový život. Pripravený na návštevníkov sa 12. júna prvýkrát ukázal v plnej paráde aj verejnosti. Po slávnostnom otvorení je už riadne prístupný, pričom okrem prezentácie rôznych výstav sa bude aj prenajímať na rodinné alebo firemné podujatia.

Zámoček Belveder, Zdroj: zamek-valtice.cz 


Text: Róbert Bosák

Zdroj: zamek-valtice.cz

Zdroj foto: zamek-valtice.cz, wikipedia.org – Koutne1