Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Zrekonštruovaná katedrála v Plzni sa otvorí v júni

Napísal Róbert Bosák, 17.05.2021

Jeden zo symbolov sakrálnej architektúry v Česku po dlhšej pauze znovu otvára brány. Stane sa tak po 3 rokoch, počas ktorých prebiehala rozsiahla rekonštrukcia katedrály v Plzni.  

 

Gotická Katedrála sv. Bartolomeja v Plzni má za sebou bohatú históriu, čo sa podpísalo na jej stave. V minulosti už prešla niekoľkými renovačnými a sanačnými zásahmi. Tie posledné sa po 3 rokoch trvania prác skončili len nedávno. Výsledkom je krajší, útulnejší a pohodlnejší priestor pre veriacich aj pre turistov, ktorí doň budú môcť nahliadnuť už v júni.

Zdroj: plzenskavstupenka.cz 


Rekonštrukcia stála 115 mil. Kč

 

Rozsiahle rekonštrukčné práce, ktorých cieľom bolo vytvoriť krajší a komfortnejší priestor, si vyžiadali náklady vo výške zhruba 115 mil. Kč. Takmer celá suma použitá na tento účel bola financovaná z prostriedkov Európskej únie. Tá poskytla biskupstvu na rekonštrukciu gotickej pamiatky dotáciu, ktorá umožnila revitalizovať celý objekt vrátane 102-metrovej veže, ktorá je najvyššou kostolnou vežou v celom Česku.

Zdroj: plzen.rozhlas.cz – Lukáš Milota 


Výsledok rekonštrukčných prác:

 

- objekt je zrekonštruovaný zvonku aj zvnútra

- vybrané steny a klenby sú dôkladne vyčistené

- vo vnútri sa nainštalovalo variabilné osvetlenie

- zmodernizovalo sa sociálne zázemie v kostole

- reštaurovali sa viaceré vzácne sochy a obrazy

- obnovou prešiel aj oltár a jednotlivé kaplnky

- rozšírila sa celá prehliadková trasa v interiéri

Zdroj: plzen.rozhlas.cz – Lukáš Milota 


Katedrála bude otvorená 2. júna

 

Vynovenú podobu katedrály si veriaci aj turisti budú môcť pozrieť hneď začiatkom budúceho mesiaca. Slávnostné otvorenie prebehne 2. júna uvedením výstavy Srdce města a následným filharmonickým koncertom. V rovnaký deň sa otvorí aj nová podkrovná expozícia. Otvárací program bude pokračovať do 6. júna a návštevníkom ponúkne výstavy a prehliadky kostola. Súčasťou programu bude aj oficiálna pontifikálna omša.

Zdroj: wikipedia.org – Lynx1211 


Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: plzenskavstupenka.cz, plzen.rozhlas.cz – Lukáš Milota, wikipedia.org – Lynx1211