Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Arnoldova vila v Brne prejde obnovou, tretinu zaplatia nórske fondy

Napísal Róbert Bosák, 09.04.2021

V metropole Moravy nájdeme viacero historických rezidencií obývaných významnými osobnosťami, ktoré sa dodnes zachovali ako cenné rezidenčné pamiatky. K tým patrí aj Arnoldova vila, ktorá už dlhší čas čaká na renováciu. Tej sa zrejme dočká ešte tento rok.

 

Najnovšia správa o tom, že Arnoldova vila bude konečne zrekonštruovaná, prišla aktuálne z magistrátu. K obnove sa má definitívne pristúpiť po tom, čo mesto získalo ďalšie finančné prostriedky na obnovu historickej pamiatky situovanej neďaleko slávnejšej vily Tugendhat. Arnoldovej vile sa síce zápis do Svetového dedičstva UNESCO neušiel, no napriek tomu je neodmysliteľnou súčasťou historickej architektúry v Brne, ktorá si zaslúži novú šancu.

 

Arnoldova vila a jej rozmanitá história:

 

- vila bola vybudovaná v 60. rokoch 19. storočia

- nachádza sa v najstaršej vilovej kolónii v Brne

- ide o druhý najstarší zachovalý dom v lokalite

- v roku 1939 bola celá budova zabavená gestapom

- v 50. rokoch oficiálne prešla do vlastníctva štátu

- do roku 2013 slúžila ako funkčná materská škola

- v tomto roku sa má začať jej kompletná renovácia

Arnoldova vila, Zdroj: www.meetingbrno.cz 


Náklady na obnovu okolo 120 mil. Kč

 

Ak sa podarí naplniť predbežný plán, rekonštrukcia Arnoldovej vily sa začne už v priebehu tohtoročnej jesene. Celkové náklady na obnovu pamiatky by sa mali vyšplhať na cca 120 mil. Kč. Za túto sumu dokáže vedenie mesta opraviť stav budovy zvonku aj zvnútra a zriadiť v nej Centrum dialógu, ktoré sa bude venovať česko-nemeckým a česko-židovským vzťahom. Vo vile sa má zriadiť aj malé múzeum s niekoľkými expozíciami, kaviareň a priestor na výstavy, prípadne menšie kultúrne podujatia.

Arnoldova vila, Zdroj: brnenska.drbna.cz 


Nórske fondy zaplatia tretinu obnovy

 

Spustiť rekonštrukciu už túto jeseň chce mesto aj z dôvodu, že časť renovácie zaplatia nórske fondy. Z tých získal magistrát až 38,5 mil. Kč, vďaka čomu týmito prostriedkami zafinancuje približne tretinu celej rekonštrukcie. Podmienkou využitia získaných fondov je ale vyčerpanie peňazí najneskôr do 3 rokov. S tým by však mesto nemalo mať žiadny problém. Realizácia sa totiž aktívne pripravuje, čo môže výrazne urýchliť jej celkový priebeh.

Arnoldova vila, Zdroj: brnenska.drbna.cz 


Mesto chce okrem samotnej vily upraviť aj okolitý exteriér. Pamiatka by tak mala získať novú záhradu a prístup k parku, ktorý bude skrášľovať danú lokalitu. Na tento účel sa ale nepoužijú nórske fondy ani iné peniaze z uvedenej sumy 120 mil. Kč. Úpravu exteriéru by mali zaplatiť celkom iné peniaze získané z Operačného programu Životné prostredie.  

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.ctk.cz

Zdroj foto: www.meetingbrno.cz, brnenska.drbna.cz