Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Z veternej elektrárne na českom Šibeníku je 47-metrová rozhľadňa

Napísal Róbert Bosák, 26.07.2021

Väčšinu projektov vyhliadkových veží sprevádza výstavba nových stavieb. Na Šibeníku však realizácia rozhľadne od základov potrebná nebola. Lákavá turistická atrakcia totiž vznikla prestavbou bývalej veternej elektrárne.

Šibeník, Zdroj: euro-glacensis.cz

 

Menšia veterná elektráreň na vrchu Šibeník bola postavená v roku 1995. Jej prevádzku však komplikovali technické problémy a horšie poveternostné podmienky, takže 4 veterné turbíny neboli uvedené do plnej činnosti. 3 turbíny sa demontovali a zo štvrtej ostal iba nevyužívaný tubus bez vrtule. Práve vďaka tomu vznikla myšlienka premeniť torzo turbíny na vyhliadkovú vežu.

Šibeník, Zdroj: hradec.rozhlas.cz

 

Z veternej turbíny je 47-metrová rozhľadňa

 

Návrh premeny elektrárne na novú rozhľadňu bol predstavený ešte v roku 2014. S podobou 47-metrovej vyhliadkovej veže prišiel Pavel Suchý z ateliéru ABM architekti, ktorému sa za dizajn rozhľadne ušla aj prestížna Cena Petra Parléřa. Na začiatok realizácie projektu sa však čakalo až do roku 2020. V súčasnosti je dielo hotové a prístupné širokej verejnosti, ktorá má na rozhľadňu bezplatný vstup.

Šibeník, Zdroj: hradec.rozhlas.cz – Václav Plecháček

 

Okrem turbíny sa prestavala aj trafostanica

 

Nevyužívaný tubus nebol jedinou stavbou, ktorá prešla v rámci projektu realizácie rozhľadne na Šibeníku premenou. Súčasťou zmien bola aj konverzia miestnej trafostanice, v ktorej bola zriadená kaviareň s informačným centrom pre návštevníkov. To je prostredníctvom pešej lávky zriadenej tesne nad zemou spojené s točitým schodiskom, ktoré vedie až na samý vrchol veže.

Šibeník, Zdroj: kudyznudy.cz

 

Návšteva rozhľadne neláka len kvôli prehliadke inšpiratívnej architektonickej premeny starej veternej turbíny a priľahlej trafostanice na modernú rozhľadňu. Za pozornosť stojí aj kruhový výhľad, ktorý sa otvára z vrcholu veže. Turisti z neho uvidia Hradec Králové, Kunětickú horu, časť Železných hôr aj Krkonoše.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: euro-glacensis.cz, hradec.rozhlas.cz, hradec.rozhlas.cz – Václav Plecháček, kudyznudy.cz