Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Dáni predstavili najväčšiu veternú turbínu na svete

Napísal Róbert Bosák, 19.02.2021

Dáni sa netaja ambíciou stať sa dlhodobým lídrom v oblasti zelenej energie. Stále bližšie k tomu majú aj vďaka vysokej miere produkcie elektriny z veternej energie. Tej by mali po spustení prevádzky najväčšej veternej turbíny na svete vyrábať ešte viac.

Zdroj: offshorewind.biz 


Zvýšiť produkciu elektriny z veternej energie Dánsku umožní nová turbína od firmy Vestas. Jeden z priekopníkov výroby takýchto turbín je na trhu už viac ako 25 rokov, počas ktorých prišiel s radou nových modelov. Každým z nich sa latka výkonu jednotlivých turbín posúvala a výnimkou nebude ani tá nová, ktorá sa zároveň stane najväčšou, aká bola doteraz zhotovená.

Zdroj: vestas.com 


Najväčšia plocha otáčania turbíny

 

Svetové prvenstvo zaistí navrhnutej turbíne práve veľkosť plochy otáčania. Jednotlivé lopatky na jej vrchu totiž majú počas svojej prevádzky zaberať plochu s veľkosťou 43 742 m². Takéto rekordné číslo sa turbíne podarí dosiahnuť vďaka dĺžke týchto otáčavých lopatiek. Každá má byť dlhá 115,5 m, pričom v porovnaní s predošlými modelmi sa bude líšiť aj dizajnom.

 

Turbína vyrobí až 80 GWh ročne

 

Dizajn a dĺžka lopatiek nie je jediným vylepšením, s ktorým dánska firma prichádza. Latku zvyšuje aj v otázke výkonu. Kým posledné predstavené turbíny dosahovali 9,5 MW, najnovší model bol navrhnutý s výkonom 15 MW. To má viesť k zvýšeniu produkcie až na úroveň 80 GWh ročne, čo by malo stačiť na dodávky elektriny pre 20 000 domácností.

 

Prvý prototyp otestujú budúci rok

 

Schopnosti novej turbíny sa majú otestovať už budúci rok, kedy sa nainštaluje prvý prototyp tohto modelu. O 2 roky neskôr má prísť k spusteniu hromadnej sériovej výroby a následným prvým inštaláciám. To však závisí od úspešného absolvovania všetkých pripravených testov, ktoré ešte nového svetového lídra medzi veternými turbínami čakajú.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: offshorewind.biz, vestas.com

Zdroj foto: offshorewind.biz, vestas.com