Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Vývoj na hypotekárnom trhu v ČR za august 2021

Napísal Róbert Bosák, 20.09.2021

Vývoj na českom a slovenskom hypotrhu je v posledných rokoch podobný. Zásadnejšie rozdiely sa prejavujú len v konečných číslach. Tie už nejaký čas dosahujú nadpriemernú úroveň, čo je výsledkom pretrvávajúceho rastu. Ten bol vo vybraných ukazovateľoch hodnotiacich vývoj na hypotekárnom trhu v ČR zaznamenaný aj v auguste.

 

Vývoj na hypotekárnom trhu v ČR už tradične sleduje FINCENTRUM HYPOINDEX. Ten pred niekoľkými dňami zverejnil ďalšie nové štatistiky, tentoraz za mesiac august.  Podobne ako v predchádzajúcich mesiacoch, aj v štatistikách za ôsmy mesiac v roku nechýbajú údaje o objeme schválených hypoték či o priemernej výške hypotéky.

Zdroj: pixabay.com

 

Historicky najvyšší augustový objem hypoték

 

Augustový výsledok objemu schválených hypoték nebol v tomto roku ani zďaleka najvyšší. V porovnaní s júlom klesol o 5 %, oproti júnu bol nižší až o 25 %. Napriek tomuto poklesu sa českému hypotekárnemu trhu podarilo zaznamenať historicky najvyšší augustový výsledok od začiatku hodnotenia vývoja. Banky totiž v auguste schválili hypotéky za 33,731 mld. Kč. V porovnaní s minuloročným augustom to znamenalo až 75 % nárast.    

 

Priemerná výška hypotéky sa znovu zvýšila


Okrem medziročného porovnania objemu schválených hypoúverov bol nárast zaznamenaný aj v ukazovateli, ktorý mapuje priemernú výšku hypotéky. Tá síce vzrástla o niečo pomalšie ako v predošlých mesiacoch, no opäť sa trochu priblížila k hranici 3,3 mil. Kč. Ku koncu augusta dosahovala presne 3 229 731 Kč, čo je o 14 500 Kč viac ako v júli tohto roka.

Zdroj: pixabay.com

 

Napriek miernemu augustovému spomaleniu tempa na českom hypotekárnom trhu by sa mali prognózy na rok 2021 naďalej napĺňať podľa plánov. Jednou z prognóz bolo pokorenie 400-miliardovej hranice ročného objemu hypoték, čo sa v prípade udržania vyše 30-miliardového mesačného objemu do konca roka podarí. Objem hypoték za prvých 8 mesiacov totiž dosiahol 293 mld. Kč. Analytici zároveň očakávajú ďalší rast priemernej výšky hypotéky, ktorá by do konca roka mohla prekonať hranicu 3,5 mil. Kč.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: FINCENTRUM HYPOINDEX – hypoindex.cz

Zdroj foto: pixabay.com