Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Výroba pitnej vody pomocou strešných panelov

Napísal Róbert Bosák, 10.02.2023

Pitná voda sa môže vyrábať priamo zo vzduchu. Americkí vývojári sa to snažia dokázať novými strešnými panelmi. K produkcii najvzácnejšej tekutiny im postačí slnko, vzduch a revolučné zariadenie. 

 

Vynález, ktorý môže v budúcnosti zohrať kľúčovú úlohu pri riešení problémov s nedostatkom pitnej vody, predstavila americká spoločnosť SOURCE so sídlom v Arizone. Firma, ktorá sa zameriava na vývoj nových zelených technológií, tentoraz o sebe dala vedieť „hydropanelmi. Jedná sa o špeciálne strešné zariadenia schopné produkovať čistú pitnú vodu rýchlo, bezpečne a s nízkou spotrebou energie.

Zdroj: SOURCE

 

Hydropanely na solárny pohon

 

Arizonská spoločnosť sa pri vývoji nového zariadenia na výrobu pitnej vody neodchýlila od svojej tradičnej agendy. Pri výrobe modelu SOURCE Hydropanel vsadila na strešné panely poháňané solárnou energiou. Hlavným cieľom však nie je výroba elektriny, ale výroba pitnej vody. Energia zo slnka tu plní inú funkciu ako pri fotovoltických systémoch. Primárne slúži ako „palivo“ potrebné pri výrobnom procese, ktorého koncovým produktom je voda.

 

Technológia výroby pitnej vody:

 

- hydropanel nasaje pomocou ventilátorov vzduch z okolitého prostredia

- vodnú paru zo získaného vzduchu premieňa na hygroskopický materiál

- para sa pomocou solárnej energie kondenzuje na vodu v kvapalnom stave

- po kondenzácii sa do vody pridáva horčík a vápnik, ktorý zlepší jej chuť

- senzory v zariadení na konci procesu skontrolujú kvalitatívny stav vody

 

3 až 5 litrov pitnej vody za deň

 

Zariadenie SOURCE Hydropanel dokáže vyprodukovať niekoľko litrov pitnej vody za deň. Pri plnej prevádzke sa denná produkcia pohybuje na úrovni 3 až 5 litrov. V prípade inštalácie viacerých panelov vedľa seba na 1 streche môže celkové množstvo vyrobenej vody stačiť na uspokojenie dennej spotreby celej domácnosti obývanej niekoľkými členmi. V prípade malej firemnej prevádzky by dokonca išlo o množstvo presahujúce dennú spotrebu.

Zdroj: SOURCE

 

Strešné hydropanely neboli uvedené do obehu len pre bežné domácnosti, ktoré si ich môžu objednať za 2000 USD. Arizonská spoločnosť ich chce dostať aj do chudobnejších oblastí s nedostatkom pitnej vody. V týchto oblastiach sa môžu začať budovať vodné farmy, ktoré zabezpečia pitnú vodu pre početnejšie skupiny obyvateľov. Skúšobná farma tohto typu bola uvedená do prevádzky v septembri minulého roka. Ročne má vyrobiť 1,5 mil. litrov vody.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: SOURCE