Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Vo Varšave dokončili najvyššiu budovu v EÚ

Napísal Róbert Bosák, 07.11.2022

Poradie najvyšších budov v EÚ sa po niekoľkých rokoch opäť mení. Cenný titul putuje do Varšavy, kde dokončili prvý supervysoký mrakodrap v Poľsku. S výškou 310 metrov sa automaticky radí aj do širšieho zoznamu najvyšších budov v západnom svete.

Varso Tower, Zdroj: Aaron Hargreaves

 

Na realizácii projektu vyše 300-metrovej veže Varso Tower sa pracovalo niekoľko rokov. Po niekoľkoročných prípravách a následnej výstavbe bola v októbri tohto roka dokončená, čím sa oficiálne zaradila na čelo rebríčka najvyšších budov v EÚ. Vo vedení vystriedala frankfurtskú vežu Commerzbank Tower, ktorá sa po brexite na nejaký čas vrátila na čelo rebríčka. Tomu do odchodu Veľkej Británie z EÚ vládla londýnska budova The Shard s výškou vyše 309 m.

Varso Tower, Zdroj: Aaron Hargreaves


Moderné kancelárske priestory

 

Britský ateliér Foster + Partners navrhol 310-metrový mrakodrap ako modernú kancelársku budovu. Nájomcom ponúka kancelársku plochu s celkovou výmerou 70 000 m². Priestory boli navrhnuté s dôrazom na komfort, úsporu aj zdravé vnútorné prostredie. To zabezpečujú veľké panoramatické okná s výškou viac ako 3 m. Do kancelárií nevnášajú iba viac denného svetla. Ako veľké otvárateľné panely zaistia aj lepšie vetranie a prúdenie vzduchu. Ďalším benefitom sú technologické riešenia, medzi ktoré patria 2 vysokorýchlostné 2-poschodové výťahy.

Varso Tower, Zdroj: Aaron Hargreaves


S prvkami zelenej architektúry

 

Komfort, úsporu a zdravé vnútorné prostredie zabezpečujú aj viaceré prvky typické pre zelenú architektúru. Mrakodrap má 2 zelené terasy, z ktorých sa otvárajú ďalekosiahle výhľady. Prvá bola zriadená vo výške 205 m. Vďaka 9-metrovým stromom vytvárajúcim chládok bude lákať najmä v lete. Druhá zo zelených terás sa nachádza ešte vyššie. Zriadená bola vo výške 230 m, čím poslúži aj ako vyhliadkový bod. Panoramatické výhľady ponúkne aj bar na 49. poschodí. Ďalšie výhľady sa naskytnú z vyhliadkovej plošiny na 53. poschodí.

Varso Tower, Zdroj: Aaron Hargreaves

 

Najvyššia budova v EÚ je súčasťou väčšieho komplexu, ktorý sa stal akousi vstupnou bránou do finančnej a administratívnej štvrte Varso Place. Stavebný komplex tvoria ďalšie 2 budovy. Varso 1 slúži ako hotel, Varso 2 je menším administratívnym centrom. Kancelárske priestory mali pôvodne byť aj v prvej z dvojice budov, no návrh bol nakoniec zmenený na hotel.    

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: Aaron Hargreaves