Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Víťazný oblúk v Paríži bude mať dočasne nový vzhľad

Napísal Róbert Bosák, 15.09.2021

Slávny parížsky pamätník na Champs-Élysées mení vizáž. Dôvodom nie je renovácia ani iné stavebné zásahy. Na zmenu jeho vzhľadu postačí obaliť stavbu špeciálne upraveným látkovým obalom, ktorý vdýchne Víťaznému oblúku celkom novú podobu.

 

Parížsky Víťazný oblúk nie je prvou svetovou stavbou s takýmto dočasným prestrojením. Na podnet zosnulého bulharsko-francúzskeho výtvarníka Christa boli v minulosti do umelecky spracovaného látkového „odevu“ zahalené aj hradby v Ríme, Ríšsky snem v Berlíne či most Pont Neuf v Paríži. Zoznam takto ozdobených stavieb po najnovšom rozšíri práve pamätník postavený ešte za čias Napoleona.

Arc de triomphe, Zdroj: france24.com

 

Nápad ožil po viac ako 50 rokoch

 

Výtvarník Christo sa preslávil originálnymi umeleckými inštaláciami, ktorými „balil“ svetové stavby do látkových obalov, ešte v polovici 20. storočia. O obalení presláveného oblúka začal snívať v 60. rokoch predošlého storočia, kedy si prenajal byt neďaleko jedného zo symbolov Paríža. Krátko na to vytvoril projekt s fotomontážou, ktorý však v priebehu jeho života nebol nikdy zrealizovaný. Deje sa tak až v týchto dňoch, o čo sa postaral Christov synovec. Tomu sa podarilo pripraviť projekt, vybaviť povolenie a po viac ako 50 rokoch dať ujovmu nápadu reálnu podobu.

Arc de triomphe, Zdroj: theartnewspaper.com

 

Na obal sa použije 25 000 m² látky

 

Podobne ako pri vyššie uvedených objektoch, aj v prípade Víťazného oblúka je cieľom celého projektu obaliť stavbu látkou. V tomto prípade sa jedná o špeciálnu modro-striebornú textíliu zhotovenú z plastového materiálu. Na obalenie celého Víťazného oblúka od jeho základov až po vrchol je potrebných 25 000 m² textilného materiálu. Ten sa postupne začal aplikovať už v nedeľu, aby sa realizácia stihla do 18. októbra, kedy má byť inštalácia oficiálne uvedená.

Arc de triomphe, Zdroj: france24.com

 

Realizácia projektu stojí 14 mil. €

 

Aj keď projekt nevyzerá náročne, jeho realizácia si vyžiada vyššie finančné náklady. Celková cena realizácie sa vyšplhala na 14 mil. €. Iniciátorom sa podarilo niečo ušetriť aspoň na kúpe materiálu. Použitý textilný materiál je totiž zhotovený z recyklovaných plastov, čo nešetrí iba peniaze, ale sčasti aj životné prostredie.

Arc de triomphe, Zdroj: euronews.com

 

Nová podoba Víťazného oblúka má byť oficiálne predstavená 18. septembra. Viditeľná bude do 3. októbra, kedy sa dočasný textilný obal z 50 m vysokej pamiatky na Champs-Élysées odstráni.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: france24.com, theartnewspaper.com, euronews.com