Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Väčšina cudzincov si už byt alebo dom v Kanade nekúpi

Napísal Róbert Bosák, 16.01.2023

S príchodom nového roka začalo v Kanade platiť niekoľko legislatívnych zmien. Jedna z nich sa týka nákupu nehnuteľností na bývanie zo strany cudzincov. Byt alebo rodinný dom v tamojších mestách si už väčšina ľudí bez kanadského občianstva nekúpi.

 

O zákaze kúpy rezidenčných nehnuteľností cudzincami sa začalo hovoriť počas predvolebnej kampane v roku 2021. Predstavitelia vládnucej Liberálnej strany tento návrh zakomponovali aj do programu novej vlády a následne ho schválili s účinnosťou od 1. januára 2023. Vláda si od tohto kroku sľubuje zvýšenie dostupnosti bývania pre domáce obyvateľstvo. Mnohí experti však tvrdia, že zákaz bude mať na splnenie tohto cieľa minimálny vplyv.

Zdroj: pixabay.com

 

Stopka sa netýka všetkých cudzincov

 

Zákaz má mať minimálny dopad na zvýšenie dostupnosti bývania pre domáce obyvateľstvo kvôli nízkemu podielu kanadských nehnuteľností vlastnených cudzincami. Ten v súčasnosti dosahuje zhruba 5 %, čo naznačuje, že problémom nie je vysoký dopyt po bytoch a domoch zo strany cudzincov, skôr nedostatok nehnuteľností na bývanie a ich ceny. Napriek tomu bolo opatrenie schválené, čo mnohým cudzincom definitívne znemožní kúpu bytu či domu. Stopku však nedostali všetci kupujúci bez kanadského občianstva. Zákaz sa nevzťahuje na utečencov a cudzincov, ktorí majú v krajine trvalý pobyt.

Zdroj: pixabay.com

 

Zákaz kúpy bytov a domov v mestách

 

Výnimky v zákone sa netýkajú iba typu kupujúcich. Zákaz sa nevzťahuje ani na vybrané typy nehnuteľností. Do návrhu neboli zahrnuté chalupy ani iné nehnuteľnosti plniace rekreačné účely. Jedná sa o nehnuteľnosti situované mimo kanadských miest, ktoré môžu ďalej kupovať všetci, nielen utečenci a cudzinci s trvalým pobytom v krajine. Podľa predstaviteľov vlády to potvrdzuje, že cieľom tohto zákona je obmedziť predaj bytov a domov v kanadských mestách zahraničným investorom, ktorí údajne oberajú o bývanie bežných Kanaďanov.

Zdroj: pixabay.com


Rastúci záujem zahraničných investorov je podľa niektorých odborníkov hlavným faktorom vedúcim k rýchlemu zvyšovaniu cien bytov a domov v kanadských mestách. Tie sa v úvode predošlého roka predávali priemerne za viac ako 800 000 kanadských dolárov. V priebehu roka však zaznamenali väčší cenový pokles. Aj vďaka zvýšeniu úrokových sadzieb zo strany centrálnej banky sa priemerná cena kanadských nehnuteľností na bývanie do decembra znížila na 630 000 kanadských dolárov.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj TASR – tasr.sk

Zdroj foto: pixabay.com