Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Objem investícií do komerčných nehnuteľností v regióne CEE vzrástol o 3 %

Napísal Róbert Bosák, 05.12.2022

Trhu s komerčnými nehnuteľnosťami v regióne strednej a východnej Európy sa v tomto roku darí. Potvrdzujú to aj najnovšie štatistiky sledujúce vývoj objemu investícií. Ten sa v prvých 3 kvartáloch 2022 zvýšil o 3 %.

 

O raste objemu investícií do komerčných nehnuteľností v regióne CEE, do ktorého spadá 15 štátov strednej a východnej Európy, informovala spoločnosť Colliers. Podľa jej analýzy bolo do komerčných nehnuteľností v tejto časti Európy od januára do septembra preinvestovaných 7,5 mld. €. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa jedná o 3 % nárast.

Zdroj: pixabay.com

 

Najvyšší nárast objemu v Maďarsku

 

Pod uvedený medziročný rast sa podpísala väčšina z 15 krajín z regiónu CEE. Niektoré z nich evidujú až dvojciferný percentuálny rast. Najvyšší medziročný rozdiel zaznamenali naši južní susedia. Objem investícií do maďarských komerčných nehnuteľností sa v prvých 9 mesiacoch roka medziročne zvýšil až o 53 %. Ide o jeden z historicky najvyšších medziročných nárastov  v porovnávaní prvých 9 mesiacov.

 

Najväčší podiel investícií pre Poľsko

 

Ani 53 % medziročný rast nestačil na to, aby Maďarsko ohrozilo poľské prvenstvo v rebríčku štátov CEE s najvyšším podielom investícií do komerčných nehnuteľností. Náš severný sused si zatiaľ drží vedúcu pozíciu aj v tomto roku. Z celkového objemu investícií v 15 krajinách si uchmatol viac ako polovičný podiel. Podľa čísel Colliers bolo v Poľsku preinvestovaných 58 % z celkového objemu dosiahnutého v regióne CEE.

Zdroj: pixabay.com

 

S uvedenou štatistikou prišli aj prognózy, ktoré predpovedajú nadchádzajúci vývoj. Ten by sa mal niesť v podobnom duchu ako v prvých 3 kvartáloch. Aj keď 4. kvartály patrili v minulosti medzi najsilnejšie v roku, v tom súčasnom sa neočakáva žiadny výraznejší nárast. Predpovede však rátajú, že celkovému objemu investícií do komerčných nehnuteľností v regióne CEE za rok 2022 sa podarí dosiahnuť hranicu 10 mld. €

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: colliers.com

Zdroj foto: pixabay.com