Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Tuchoměřicích pri Prahe bolo otvorené nové múzeum dinosaurov

Napísal Róbert Bosák, 11.10.2021

V susednom Česku vzniklo ďalšie múzeum. Tentoraz ide o súkromné múzeum s menej tradičnou tematikou. Hlavná expozičná časť je totiž zameraná na dinosaury a ich život na Zemi.  

 

Od otvorenia Dinosauria Museum Prague ubehol presne týždeň. Nové české múzeum, ktoré patrí medzi najväčšie svojho druhu, už stihlo privítať prvých návštevníkov zvedavých na život dinosaurov. Expozíciou zameranou na tieto prehistorické tvory sa však prehliadka ani zďaleka nekončí. Nové múzeum zriadené priamo v areáli POP Airport v obci Tuchoměřice pri Prahe toho ponúka oveľa viac.

Dinosauria Museum Prague, Zdroj: dinosauria.cz

 

Nadčasové interaktívne múzeum praveku

 

Múzeum dinosaurov vzbudzuje pozornosť najmä poňatím jednotlivých expozícií a spôsobom ich priblíženia návštevníkom. Napriek tomu, že celý komplex prezentuje obdobie dinosaurov, resp. iné prehistorické a praveké obdobia, informácie o niekdajšom živote na planéte podáva hravou a modernou interaktívnou formou. Tá vtiahne návštevníkov do sveta spred desiatok miliónov rokov, čo robí múzeum zábavnejším a príťažlivejším najmä pre mladšie ročníky. Tie ho môžu navštevovať aj v rámci vzdelávacích školských exkurzií.

Dinosauria Museum Prague, Zdroj: kudyznudy.cz

 

Najväčším lákadlom sú modely dinosaurov

 

Reálnejší obraz o dinosauroch a ich živote vytvárajú jednotlivé modely, ktoré sú považované za jedno z hlavných lákadiel celého múzea. Niektoré z týchto modelov sú dokonca zhotovené v reálnej životnej veľkosti. Popri nich je vystavených zopár originálnych dinosaurích kostier, ktoré sú takmer celé v pôvodnom stave. Najdlhšia z nich má dĺžku 24 metrov. Vek najstaršej vystavenej kostry sa odhaduje až na 154 miliónov rokov.

Dinosauria Museum Prague, Zdroj: kudyznudy.cz

 

Súčasťou expozície je aj zbierka minerálov

 

Iniciátori nápadu zriadiť múzeum dinosaurov mysleli aj na tých, ktorých zaujímajú minerály a rôzne skameneliny. Tí si prídu na svoje v časti Geosvet, ktorá je vyhradená na prezentáciu zbierok takýchto artefaktov. Najväčšiu tvorí zbierka minerálov, ktorá pozostáva až zo 6000 exponátov. Tie boli nazbierané počas 25 expedícií v 20 štátoch, čo zaručuje jej rozmanitosť. V Geosvete nechýbajú ani domáce české minerály, pričom niektoré z nich sú staršie ako 100 rokov.

Dinosauria Museum Prague, Zdroj: kudyznudy.cz

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: dinosauria.cz

Zdroj foto: dinosauria.cz, kudyznudy.cz