Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Na Cypre otvorili nové podmorské múzeum imitujúce les

Napísal Róbert Bosák, 17.08.2021

Na svete je ďalšia unikátna podmorská atrakcia. Aj keď cyperské múzeum nie je prvé, ktoré bolo zriadené priamo pod hladinou vody, žiadny z podobných areálov na planéte nevyzerá ako veľký podvodný les.

Museum of Underwater Sculpture Ayia Napa, Zdroj: www.underwatersculpture.com

 

V jednotlivých podmorských múzeách vo svete nájdeme rôzne druhy sôch alebo dekorácií. Po ľudských postavách, figúrkach zvierat či vrakoch lodí majú fanúšikovia podmorského umenia možnosť vidieť naživo aj veľký les. Ten bol zriadený neďaleko cyperského pobrežia v novom podmorskom múzeu Museum of Underwater Sculpture Ayia Napa (MUSAN).

Museum of Underwater Sculpture Ayia Napa, Zdroj: www.underwatersculpture.com


Podmorské múzeum tvorí skoro 100 sôch

 

Za unikátnym podmorským múzeom stojí britský sochár a výtvarník Jason deCaires Taylor. Ten opakovane potvrdzuje, že fantázia a nápaditosť sú piliermi jeho tvorby. Po najnovšom ich uplatnil práve pri tvorbe 93 sôch, z ktorých väčšinu tvoria stromy v životnej veľkosti. Viaceré z nich majú vzhľad imitujúci reálne druhy stromov z rôznych kútov sveta. Iné zas navrhol so sci-fi dizajnom, vďaka ktorému sa podmorské múzeum mení na pestrú dendrologickú zbierku vytvorenú jedinečným kreatívnym spôsobom.

Museum of Underwater Sculpture Ayia Napa, Zdroj: www.underwatersculpture.com

 

Podmorský les bude meniť svoju podobu

 

Súčasná podoba, v akej bolo nové múzeum otvorené, neostane rovnaká. Britský sochár totiž pri tvorbe jednotlivých sôch využil špeciálne povrchové úpravy, ktoré podporia tvorbu živých štruktúr priamo na kôre a konároch jednotlivých sôch. Stromy tak postupne zarastú a zhustnú, čo z nich vytvorí skutočný podmorský les. Ten by mal priťahovať malé podmorské živočíchy, ktoré si v stromoch a okolo nich urobia úkryty a tým ešte viac spestria život v múzeu.

Museum of Underwater Sculpture Ayia Napa, Zdroj: www.underwatersculpture.com

 

Atrakcia v cyperskom letovisku Ayia Napa ponúkne okrem podmorských stromov aj ďalšie ukážky sochárskeho umenia. Návštevníci sa môžu tešiť aj na viacero postáv stvárnených tak, aby odkazovali na aktuálne spoločenské otázky. Rozmanitý podmorský svet nájdu približne 200 metrov od pobrežia v danej turistickej oblasti.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: www.underwatersculpture.com