Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V ČR vstupuje do platnosti norma obmedzujúca svetelný smog

Napísal Róbert Bosák, 24.02.2023

Nespavosť, horšia koncentrácia, narušený biorytmus hmyzu, opadávanie listov z drevín. To sú len niektoré z dôsledkov vysokej miery svetelného znečistenia. ČR sa chce s týmto problémom popasovať reguláciou svetelného smogu.

 

Svetelné znečistenie trápi čoraz viac miest po celom svete. Ku konkrétnejším riešeniam zatiaľ pristúpila iba hŕstka krajín. Patrí k nim aj susedná ČR, ktorá pripravila novú technickú normu vedúcu k obmedzeniu svetelného smogu. Opatrenie bolo zavedené 1. februára tohto roka. Do platnosti vstupuje 1. marca 2023.


Zdroj: pixabay.com

 

Stanovenie maximálnej miery osvetlenia

 

Svetelné znečistenie českých miest má od marca začať znižovať nová technická norma ČSN 36 0459 – Omezování nežádoucích účinků venkovního osvětlení. Do platnosti vstupuje za účelom obmedzenia svetelného smogu. Pôsobnosť normy zasiahne do 5 oblastí, v ktorých sa pristúpi k regulácii založenej na stanovení maximálnej miery osvetlenia. Opatrenie sa týka iba nových svetelných bodov, ktoré sa nainštalujú po nadobudnutí účinnosti. Na staršie svetelné systémy sa nevzťahuje. Nevzťahuje sa ani na malé dočasné inštalácie, k akým patrí vianočná výzdoba či osvetlenie inštalované kvôli kultúrnym účelom.

 

5 oblastí pôsobnosti normy ČSN 36 0459:

 

- osvetlenie pozemných komunikácií (cesty, chodníky, cyklotrasy)

- osvetlenie vonkajších pracovísk (sklady, logistické centrá, letiská)

- osvetlenie vonkajších športových plôch (štadióny, lyžiarske svahy)

- osvetlenie architektonických objektov (pamiatky, umelecké diela)

- osvetlenie reklamných plôch (billboardy, reklamné LED panely)


Zdroj: pixabay.com

 

Norma obmedzujúca svetelný smog má byť podľa jej iniciátorov jedným z najlepších opatrení proti svetelnému znečisteniu v Európe. ČR sa netají ambíciou stať sa európskym lídrom v boji proti tomuto problému. Výsledkom iniciatívy nemá byť iba postupný pokles miery svetelného znečistenia. Ďalším cieľom je prispieť k úspore energie potrebnej na verejné osvetlenie.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: pixabay.com