Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Staromestská mostná veža v Prahe bude kompletne zrekonštruovaná

Napísal Róbert Bosák, 16.12.2022

V českej metropole sa pripravuje ďalšia veľká rekonštrukcia za milióny českých korún. Rozsiahla renovácia čaká slávnu vežu pri Karlovom moste. Staroměstská mostecká věž zo 14. storočia prejde kompletnou obnovou.

Zdroj foto: prahapamatky.cz  

 

Charizmatická gotická veža z 2. polovice 14. storočia bola vybudovaná ako vstupná brána do Starého Mesta. Pôvodne slúžila ako súčasť obranného opevnenia, neskôr mala plniť aj úlohu víťazného oblúka. V súčasnosti patrí medzi najkrajšie a historicky aj architektonicky najviac cenené pražské pamiatky, a to aj napriek značným poškodeniam. Tie má odstrániť plánovaná rekonštrukcia.

Zdroj: pragueunlocked.eu

 

Kompletná obnova za milióny korún

 

Plánované rekonštrukčné zásahy sa dotknú celej stavby. Miestna správa pamiatok už ohlásila, že pôjde o kompletnú rekonštrukciu. Jej cieľom je vykonať dôkladnú sanáciu, opraviť všetky poškodené časti a ošetriť povrch aj vnútorné časti diela. Okrem výmeny starých a zničených kameňov sa počíta s rekonštrukciou strechy. Opravené budú aj elektrické rozvody, ktoré boli vo veži nainštalované v 2. polovici 20. storočia. Pozornosť sa bude sústrediť aj na schodisko, na ktorého povrchu sú nápisy vyryté návštevníkmi. Tie majú byť celkom odstránené a povrch schodov následne ošetrený.

 

Rekonštrukcia potrvá zhruba 4 roky

 

Kompletná obnova starej veže vyžaduje dôkladnú prípravu. Vzhľadom na náročnosť projektu je potrebné vykonať podrobný prieskum, ktorý zistí vek, stav a pôvod jednotlivých kameňov a materiálov použitých pri výstavbe. Prieskum spojený s fotogrametrickým skúmaním stavby potrvá viac ako rok. Na základe výsledkov sa určí rozsah zásahov a pripraví renovačný plán. Od neho závisí celková výška nákladov, ktoré si rekonštrukcia Staromestskej mostnej veže vyžiada. Podľa predbežných odhadov bude stáť niekoľko stoviek miliónov korún. Realizácia má trvať zhruba 4 roky.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: prahapamatky.cz, pragueunlocked.eu