Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Taiwanská budova v tvare kopca bude celá pokrytá solárnymi panelmi

Napísal Róbert Bosák, 29.03.2022

Solárne panely pokrývajú desaťtisíce až státisíce budov po celom svete. Napriek tomu nie je bežné, aby tvorili celú fasádu od základov až po samotnú strechu, ako tomu má byť v prípade novej taiwanskej budovy Sun Rock.

Sun Rock, Zdroj: mvrdv.nl

 

Už názov projektu napovedá, akým typom budovy bude Sun Rock. Ambiciózny objekt, ktorý navrhol holandský architektonický ateliér MVRDV, má byť akýmsi slnečným kopcom, čomu bol prispôsobený nielen návrh dizajnu, ale aj celkového konštrukčného prevedenia stavby. Tá vynikne najmä plným pokrytím vonkajšej časti budovy solárnymi panelmi.

Sun Rock, Zdroj: mvrdv.nl

 

Polyfunkčný solárny kopec

 

Celková plocha inštalovaných solárnych panelov má dosiahnuť až 4000 m². To postačí na to, aby „zelené“ panely pokryli celú vonkajšiu časť budovy v tvare solárneho kopca. Ten sa bude vynímať na pobreží v blízkosti prístavu Changhua, kde sa postaví oválny polyfunkčný objekt s úžitkovou plochou 12 900 m². Tú bude využívať spoločnosť Taipower, ktorá si v útrobách tohto solárneho kopca zriadi sklady, kancelárie aj dielňu. Súčasťou budovy, ktorá bude slúžiť zároveň ako veľká solárna elektráreň, sa stane aj verejne prístupná galéria.

Sun Rock, Zdroj: mvrdv.nl

 

Cesta k uhlíkovej neutralite

 

Holandský ateliér navrhol projekt Sun Rock ako veľký solárny kopec aj kvôli snahe Taiwanu nastoliť jednu z možných ciest k uhlíkovej neutralite. K tej má viesť práve trvalo udržateľná výstavba, ktorá má zohrávať kľúčovú úlohu pri znižovaní záťaže na životné prostredie. Týka sa to aj Taiwanu, kde má v blízkej budúcnosti vyrásť viacero podobných objektov. Práve Sun Rock má byť akýmsi priekopníkom medzi budovami, ktoré sa budú vyznačovať schopnosťou vyrábať a zároveň ukladať solárnu energiu. Tým sa redukuje množstvo spotrebovanej ropy v krajine o desiatky ton ročne.

Sun Rock, Zdroj: mvrdv.nl

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: mvrdv.nl

Zdroj foto: mvrdv.nl