Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Stromovka v Prahe a Český dom v Moskve - doplatia na česko-ruský spor?

Napísal Róbert Bosák, 26.04.2021

Akú dohru bude mať napätie medzi Českom a Ruskom, to ukážu už najbližšie týždne. Vyhostením diplomatov sa však spor skončiť nemusí. V hre je aj osud objektov, ktoré slúžia ako centrum pre Čechov v Rusku, resp. ako ruská ambasáda v Česku.

 

Prvé náznaky toho, že obeťou sporu by mohla byť pražská Stromovka a zároveň Český dom v Moskve, prišli po tom, čo vedenie českej metropoly vyzvalo na vrátenie časti Stromovky do domácich rúk. Ruská strana na to hneď odpovedala poukázaním na Český dom a jeho význam pre záujmy našich susedov v Rusku. V oboch prípadoch by išlo o výraznú stratu.

 

Stromovka (Praha)

 

Areál jedného z najnavštevovanejších pražských parkov zohral významnú úlohu pri invázii vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968. Ruská ambasáda vtedy zabrala časť Stromovky, ktorú po páde socializmu nevrátila. Jedná sa o pozemok s výmerou 0,5 ha, na ktorom stojí pätica bytových domov, pravoslávny kostol a množstvo parkovacích miest.

Stromovka, Zdroj: idnes.cz  


Predmetné pozemky sa stali súčasťou sporu po tom, čo vedenie Prahy požiadalo českú vládu o vyriešenie situácie. Tou by malo byť vrátanie časti Stromovky zabratej pri invázii spred viac ako 50 rokov. O samotnú ambasádu a parcelu pod ňou Praha záujem nemá. Takisto akceptuje, že niektoré objekty v areáli sú vlastníctvom Ruska.

Stromovka, Zdroj: novinky.cz 


Český dom (Moskva)

 

Na výzvu uvoľniť časť Stromovky zareagovalo Rusko pripomenutím pozície Českého domu v Moskve. Ten sa nachádza na lukratívnych pozemkoch v centre Moskvy, pričom jeho strata by bola pre Česko citeľná. Rozsiahlejší komplex, ktorý je údajne najväčším českým objektom tohto typu v zahraničí, totiž slúži ako zázemie pre českých obchodníkov na ruskom trhu.

Český dom v Moskve, Zdroj: czechhousemoscow.cz

 

Stratou Českého domu by naši susedia prišli o viac ako Rusi v prípade návratu zabratej časti Stromovky. V komplexe sa nachádza až 122 kancelárií a 131 bytov. Jeho súčasťou je aj viac ako 80 hotelových izieb a kongresové priestory. Navyše, objekt susedí s českou ambasádou, čo výrazne uľahčuje koordináciu Čechov v Rusku s českým veľvyslanectvom.

Český dom v Moskve, Zdroj: czechhousemoscow.cz

 

Budúcnosť oboch komplexov je zatiaľ otvorená. Či sa stanú obeťou česko-ruského napätia, to ukáže čas. Najbližší ťah je aktuálne na strane Čechov. Od toho, či budú trvať na získaní časti Stromovky, zrejme závisí ďalšie fungovanie Českého domu.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: czechhousemoscow.cz, idnes.cz, novinky.cz