Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Architektúra v období socializmu

Napísal Róbert Bosák, 17.11.2020

Dlhé roky socializmu u nás zanechali výraznú stopu. Najviditeľnejšia je práve v oblasti architektúry. Budovy postavené v čase bývalého režimu sú totiž súčasťou našich miest aj 31 rokov po Nežnej revolúcii.

 

Architektúre vládol socialistický realizmus

 

Stavby postavené počas socialistickej éry nájdeme v každom meste. Drvivá väčšina z nich má podobný charakter s rovnakými dizajnovými aj konštrukčnými prvkami. Výstavba budov totiž prebiehala výlučne pod záštitou tzv. socialistického realizmu, ktorý bol hlavným a po väčšinu rokov aj jediným povoleným stavebným smerom vládnucim nielen u nás, ale zároveň v celom východnom bloku.

Zdroj: infocesko.cz


Typické znaky socialistického realizmu:

 

- stavby mali striktné geometrické tvary

- dodržiavať sa musel pravidelný pôdorys

- budovy niesli prvky monumentalizmu

- vzhľad mal reprezentovať idey socializmu

- u nás budovy zdobili folklórnymi motívmi

- najviac sa využívali rastliny a ornamenty

Zdroj: infocesko.cz 


Stavby socialistického realizmu u nás:

 

Budova Slovenského rozhlasu (Bratislava)

Zdroj: pamiatky.sk


Pamätník SNP (Banská Bystrica)

Zdroj: wikipedia.org – Eryn Blaire


Internát Mladá garda (Bratislava)

Zdroj: wikipedia.org – Elena soltesova 


Slavín (Bratislava)

Zdroj: slovakia.com 


Stavby socialistického realizmu v zahraničí:

 

Palác kultúry a vedy (Varšava)

Zdroj: officelist.pl 


Kudrinskaya Square Building (Moskva)

Zdroj: lamoscaamosca.blogspot.com 


Radisson Collection Hotel Moscow (Moskva)

Zdroj: booking.com 


Neodmysliteľnou súčasťou boli paneláky

 

K socialistickej ére patrila aj rozsiahla paneláková výstavba. Tá sa stala jedným zo symbolov socializmu, ktorý vidieť v našich mestách dodnes. U nás sa s ňou vo veľkom začalo v 50.-60. rokoch minulého storočia. Prvý panelák na území Slovenska sa začal realizovať v roku 1955. Išlo o bytový objekt s 36 bytmi na Kmeťovom námestí v Bratislave. Následne sa paneláková výstavba rozbehla vo veľkom a trvala počas celej socialistickej éry.

Zdroj: totallylost.eu


Viaceré budovy postavené v období socializmu sú v súčasnosti kultúrnymi pamiatkami. Ich prítomnosť v mestách je zároveň obrazom doby, ktorý dáva mladším generáciám príležitosť nahliadnuť do života minulej éry.  

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: infocesko.cz, pamiatky.sk, wikipedia.org – Eryn Blaire, wikipedia.org – Elena soltesova, slovakia.com, officelist.pl, lamoscaamosca.blogspot.com, booking.com, totallylost.eu